Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Balett av Tjajkovskij: Prinsessan Törnrosa

2h 50 min • (Föreställningen börjar vi 18:00 minuter. Paus vid 1h 20 min, akt 2 startar vid 1h 50 min.)

Sagan om den förtrollade prinsessan Aurora, om de goda och onda feerna och om äventyrsprinsen kommer utmärkt till sin rätt i form av dans. Javier Torres har skapat en rolig version för Nationalbaletten som delvis bygger på den ursprungliga koreografin av Marius Petipa.


(Dansaren Virve Olsson, sömnforskare Henri Tuomilehto och scenograf Minna Wallenius diskuterar verket före föreställningen och under pausen under ledning av Sami Sykkö. Tyvärr ingen svensk text.)

Helsingforsoperan kallar föreställningen “en sagobalett för prinsar och prinsessor i alla åldrar”. Kommer du ihåg vad Törnrosa handlar om?

 

 

Opera och annan scenkonst speglar inte sällan våra samhällen och oss människor. De goda och onda féerna i Törnrosa, vad tänker du att de representerar? Vad finns det för symbolik här?

 

 

Prinsessan Törnrosa gjordes första gången som balett i S:t Petersburg år 1890. Balettens underbara musik komponerades av Pjotr Tjajkovskij, som också skrivit två andra odödliga balettklassiker: Svansjön och Nötknäpparen. vad vet du mera om Tjajkovskij eller hans musik? Baletterna kan du lyssna till på t ex Spotify. 

 

Dela