Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Liszt Pianokonsert nr 2

30 min • Kan ses t.o.m. den 1 mars 2019

“Liszt var en musikalisk revolutionär vars verk i sin mångsidighet och undflyende karaktär vägrade att låta sig fångas och definieras. I den andra pianokonserten gjorde han narr av preussisk militärmusik (löjeväckande pampiga marscher), kittlade borgerskapet med ohöljt sentimentala och känslosamma melodier (lika äkta som inställsamma) och bjöd cirkuspubliken på en pianostämma så virtuos att tangenterna inte ville räcka till. Alice Sara Ott är en djärv och egensinnig pianist som med bestämd blick levererar precis vad som behövs för denna musik.” skriver GSO. Extranummer är den vackra Gymnopedie nr 1 av Erik Satie.

 

I Ungern betraktas Liszt som en “nationalklenod”, trots att hans etnicitet är lite omtvistad, och han har hedrats på många vis, bland annat med namnet på flygplatsen i Budapest. Han kallade sig själv ungrare men lärde sig aldrig språket, trots försök ända upp i 70-årsåldern. Vad vet du om Ungern, om ungersk musik och kultur?

 

 

Solist är den tysk-japanska pianisten Alice Sara Ott, efterfrågad över hela världen. Lyssna gärna vidare på henne via någon streaming-tjänst. Hon är mycket skicklig. Kan du spela piano? Hur upplever du henne?

 

 

Liszts musik kan vara väldigt virtuos, det går snabbt! Imponerande? Frustrerande? Energigivande? Jobbigt? …men det kan också vara vackert. 

Dela