Tillbaka

Dina sparade favoriter

Välj genrer

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.
Klicka på stjärnsymbolen på innehållets sida för att spara det.

”Visdomens hus” Muslimska idévärldar år 600-2000

1h 35 min

Välkommen att lyssna på ett samtal mellan Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria vid Umeå universitet, och Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Tillsammans har de skrivit boken ”Visdomens hus”.


Som professor pläderade Ambjörnsson för att idéhistorien inte bara ska omfatta eliternas, utan även folkets idéhistoria. Han är känd även utanför den akademiska världen som skribent, bland annat i Dagens Nyheter. Fazlhashemi är författare till en rad böcker om persisk och muslimsk idéhistoria, muslimsk politisk idétradition och teologiska debatter bland muslimska tänkare kring politiska föreställningar.


Reflektioner och samtalsämnen

  • Vad kan du om islamsk tanketradition?
  • I boken “Visdomens hus” berättas att Muhammed tog intryck av Bibeln och att muslimska lärde förde vidare det grekiska tänkandet i Visdomens hus i Bagdad som under nästan 400 år var ett centrum för muslimsk kultur. Vad väcker det för tankar?
  • Berättas även att man i Visdomens hus studerade astronomi, geografi, medicin och optik. Det var ett tidigt exempel på vetenskapligt lagarbete. Vad tänker du om det?