Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Trollflöjten av Mozart

2h 30 min (kan delas upp) • Kan ses till den 13 mars 2019

En vacker prins blir kär i en bortförd prinsessa. Beväpnad med musikinstrument förbereder han och hans sjungande sidekick ett räddningsuppdrag som sätter prinsens engagemang för sanning, kärlek och mänsklighet på prov. Här kan du läsa mer om historien. Die Zauberflöte, Trollflöjten, är en av musikvärldens mest kända operor.

 

Garsington Opera ligger i Wormsley, Buckinghamshire, England, och är en utomhusopera i underbar miljö.

 

Trollflöjten framförs på tyska med textning på engelska (se nederst i visningsfönstret).

 

Under det austro-turkiska kriget 1788-1791 steg matpriser och skatter, och medlemmarna av kultureliten flydde Wien. Mozart var i en svår ekonomisk situation vilket påverkade hans komponerande. Vid krigets slut kunde han återigen få beställningar och stöd, och år 1791 skrev så Mozart några av hans mest berömda verk, bland annat klarinettkonserten och operan Trollflöjten. Han dog strax därefter. Vad kan du om musikhistoria eller om den här tiden i Europa?

 

 

Nummer tre är ett återkommande tema i operan. Overtyren förkunnar de tre tonerna i ackordet Eb-dur, som har tre b-förtecken. Mozart var frimurare och associerade detta tal med den broderliga ordningen. I operan möter Tamino tre damer, tre barns andar, tre slavar och tre präster som förestår tre tempel, är några exempel. Har du något tal eller någon siffra som är speciell för dig?

 

 

Mozart har skrivit mängder av verk, stycken och operor. Vad tycker du om hans musik? Hur skulle du beskriva den? Vad vet du mera om Mozart?