Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Verdis Aida – en opera om kärlek i krig

2h 40 min inkl paus • Kan ses i delar. Paus ca 1:25. Akt 2 ca 1:28. Akt 3 ca 2:02. Operan sjungs på italienska, men du kan välja svensk text via knappen Undertexter i själva spelaren. Kan ses till den 16 september 2018.

Kan kärleken övervinna allt? Mot en kuliss av krig, religion och makt håller ett samhälle på att falla samman. Här hittar vi den unga Aida, mitt i korselden mellan två stridande parter och fångad av fienden. Mot allt förnuft förälskar hon sig i Radamès. Vi ser den omöjliga men obevekliga kärleken mellan två unga människor kämpa mot en fullständigt kaotisk verklighet.


Giuseppe Verdis Aida är en komplex och innerlig kärlekshistoria fylld av konflikter på flera plan. Den utspelar sig mot en kuliss av krig, fanatism, slaveri och martyrskap – episk i storlek, men hela tiden nära känslorna. Operan hade premiär 1871 i Kairo och blev snabbt ett av operarepertoarens mest älskade alster. Verdi sa själv att Aida är ”mer intensivt, mer dramatiskt” än något av hans andra verk. Vanligtvis är handlingen i Aida förlagd till faraonernas Egypten, men i den här uppsättningen ligger fokus på nutidens påtryckningar och den inre oro som slukar de hjältemodiga men sårbara människorna. Berättelsen om Aida griper in i dagens samhällsutveckling där det pågår krig, politiska kriser och starka uppdelningar mellan olika grupper.


Medverkande:

Kungen – Lennart Forsén

Amneris – Katarina Dalayman
Aida – Christina Nilsson
Radamès – Ivan Defabiani
Ramfis – Alessio Cacciamani
Amonasro – Johan Edholm
Budbärare – Jihan Shin
Prästinna – Jessica Forsell
Kungliga Operans Kör & Kungliga Hovkapellet

MUSIK Giuseppe Verdi
TEXT Antonio Ghislanzoni
REGI Michael Cavanagh
DRAMATURGI Katarina Aronsson
SCENOGRAFI & KOSTYM Magdalena Åberg
LJUS Linus Fellbom
FILM Velourfilm


 

 

Dela