Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Digital Beethoven-festival: Ladies versus Beethoven

Ett 20-tal konsertfilmer i olika längd - ta del i din egen takt!

Konserthusets stora satsning under Beethovens jubileumsår 250, orkesterfestivalen Ladies versus Beethoven, är inställd på grund av coronaviruset. Festivalen skulle ha ägt rum 18–28 mars. För att ändå ge en möjlighet att på alternativt sätt uppleva festivalprogrammet har Konserthuset skapat en digital festival med utvalda konsertfilmer.

 

 

“Beethovens symfonier utgör helt unika och oändliga universum som är fantastiska upptäckter för den som lyssnar första gången, men som också tål att utforskas om och om igen. I festivalen Ladies versus Beethoven sätts symfonierna i nytt ljus genom att sammanföras med verk av kvinnliga kompositörer från 1800-talet och fram till vår egen tid: en gemensam hyllning till den västerländska konstmusiken.” (Konserthuset Stockholm)

 

 

Se även programboken (som bläddringsbar pdf) med texter om Beethovens symfonier och verken av de kvinnliga kompositörerna som sammanförs med Beethoven. Beethoven-texterna är skrivna av Åke Holmquist, av vår tids främsta Beethoven-kännare och författaren till ”Beethoven. Biografin” som utkom 2011.

Konserthuset har tagit ett väldigt fint grepp om Beethovens musik i relation till kvinnliga tonsättare som man upplever vara lika värdiga giganter – Amy Beach, Kaija Saariaho, Louise Farrenc med flera. Vad tänker du om det greppet?

 

 

Den här digitala festivalen erbjuder FANTASTISKA konserter! Vad tycker du om det här formatet? Kan du njuta av musiken?

 

 

Har du noterat att festivalprogrammet bjuder på Beethovens symfonier nu 1-9 – visst är det härligt! Vilken är din favorit? Och vad gillar du bäst av de kvinnliga tonsättarnas verk?

 

 

Dela