Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Anita of Sweden

1h

När Anita Ekberg (1931-2015) fyllde 75 besökte hon Filmhuset i Stockholm. Några filmare dokumenterade besöket, som blev ett unikt möte med en av våra riktigt stora klassiska filmstjärnor.

 

År 1951 vann hon skönhetstävlingen Fröken Sverige. Samma år kom hon till USA för att delta i Miss Universum-tävlingen. Därefter fick hon jobb som fotomodell och på nattklubbar innan hon gjorde filmdebut i Hollywood 1953. Ekberg uppmärksammades första gången på film för sin roll i Krig och fred (1956). Hon fick dock sina största framgångar i Italien i filmer regisserade av Federico Fellini. Hon är mest känd för rollen som Sylvia i Fellinis Det ljuva livet – La dolce vita (1960). Där badar hon i en berömd scen i Fontana di Trevi i Rom. Hon medverkade aldrig i någon svensk film. Anita Ekberg var bosatt i Italien, söder om Rom.

Den kända filmscenen där Anita badar i Fontana di Trevi i Rom i filmen La dolce vita – Det ljuva livet? Har du sett den? Vad handlar den om?

 

 

Enligt uppgift ville man i Hollywood att hon skulle byta efternamn, eftersom Ekberg kunde vara svårt att uttala, men Anita ville inte det. Hon menade att folk nog skulle lära sig hennes namn ifall hon blev känd, och i annat fall skulle det inte spela någon roll. Vad tänker du om namn och identitet? Är det viktigt för dig?

 

 

Anita Ekberg var en av de internationellt mest kända svenskarna. Är det viktigt att “lyckas” utomlands? Vad har du för tankar och erfarenheter kring det?

Dela