Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Beethoven: Symfoni nr 2

Ca 35 minuter. Tillgänglig till och med 18 juli 2021.
Många korn och groddar till Beethovens kommande symfonier kan spåras till andra symfonin: här blev Beethoven Beethoven och ingen annan. ”I andra symfonin finns material till 20 verk” sa han senare och han hade rätt. Den är fylld av idéer och infall, som ett barn eller en tonåring som inte kan sluta berätta om sina tankar och intryck, och hur fantastiskt är det inte att lyssna på? 

Ludwig van Beethoven  (1770-1827) växte upp i Bonn med flamländska anor på faderns sida, därav ordet ”van” i namnet (Beethoven är en flamländsk/holländsk sammansättning av orden ”beta” och ”gård”). När han flyttade till Wien blev han snart känd som pianovirtuos, först därefter som tonsättare.

 

Hans tidiga verk hör till epoken ”Wienklassicismen”, liksom musiken av Mozart och Haydn. De tonsättare som var stilbildande för epoken var huvudsakligen bosatta i Wien – därav namnet ”Wienklassicismen”. Styckena komponerades ofta med en framträdande melodistämma i stället för som tidigare med flera likvärdiga melodistämmor. Verken indelades dessutom i block som med olika sinnesstämningar vägde mot varandra. Under denna period utvecklades den ”moderna” symfonin och orkestern fick sitt nuvarande utseende.

 

I sällskapslivet kunde Beethoven vara en drummel med sina raka och ocensurerade kommentarer – han hade inte tid för onödigt smicker eller flat inställsamhet. Han hade inte tid för något annat än sig själv, egentligen. Att han var sin tids störste inom musiken tvivlade han aldrig på. Så han var knappast någon populär person och förblev ungkarl livet ut, även om kärleken tycks ha slagit sina klor i honom vid ett par tillfällen.

 

Inspelad för GSOplay 6 oktober 2018.

 

Program

Beethoven Symfoni Nr 2

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Santtu-Matias Rouvali, dirigent

Är du ett Beethoven-fan? Vilken av hans symfonier tycker du bäst om?

 

Hur upplevde du denna andra symfoni? Fick musiken dig att tänka på, minnas eller känna något särskilt? Kanske den fick dig att resa någon annanstans i tanken?

 

I sällskapslivet kunde Beethoven vara en drummel med sina raka och ocensurerade kommentarer – han hade inte tid för onödigt smicker eller flat inställsamhet. Han hade inte tid för något annat än sig själv, egentligen. Känner du igen någon i den närhet i den beskrivningen, eller kanske dig själv?

Dela