Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Berlioz: Symphonie fantastique

1h

“Hector Berlioz Fantastiska symfoni – Symphonie fantastique – brinner av energi, starka begär och den oreserverade kärlekens hetta. Legendariske Herbert Blomstedt leder Kungliga Filharmonikerna i ett av den klassiska musikens största mästerverk. Herbert Blomstedt är Sveriges internationellt mest framgångsrika och kända dirigent. Han debuterade med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm 1954 och har sedan dess dirigerat orkestern vid långt över 200 tillfällen. I samband med Blomstedts 90-årsdag och gästspel 2017 namngav Konserthuset Stockholm sin stora dirigentloge efter honom.”


Läs mer om symfonin på KonserthusetPlay.

Berlioz hade sett aktrisen Harriet Smithson som Ofelia i en uppsättning av Shakespeares Hamlet, och blev förälskad. Påverkad av sina känslor målar han i Symphonie fantastique upp berättelsen om en ung känslig musiker med stark och livlig fantasi. Kan du höra några av hans kärlekskval?

 

 

Berlioz skriver själv att “den han älskar förvandlas till en melodi, ett återvändande tema, en ’idée fixe’, som oupphörligt plågar honom”. Hur kan kärleken vara så kraftfull, och hur kan den bli till musik, tror du?

 

 

Herbert Blomstedt är Sveriges internationellt mest framgångsrika och kända dirigent. Han debuterade med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm 1954. Här ser vi honom i samband med ett gästspel kring hans 90-årsdag. Inspirerande? 

Dela