Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Bo Lindes violinkonsert

Ca 1 timme och 15 minuter

Filharmonikern Claudia Bonfiglioli är solist i ett av de finaste svenska soloverken.

 

Det är i år 50 år sedan Bo Linde dog, bara 37 år gammal. Med sin violinkonsert, uruppförd 1958, ville han skapa musik med kraft och magnitud för de stora musikscenerna. Det lyckades han också med, och konserten blev hans genombrott som tonsättare. Musiken bär på en förunderlig drömsk känsla kombinerad med utåtriktad energi och dramatisk styrka.

 

Solostämman är virtuos men inte konstlad eller inställsam. Här finns också dragen som är så typiska för Lindes musik: lyrisk elegans och melodisk lätthet. Solist i Lindes konsert är Kungliga Filharmonikernas egen Claudia Bonfiglioli som är stämledare i andraviolinerna. Hon har tidigare varit solist i Amanda Maier-Röntgens återupptäckta violinkonsert från det sena 1800-talet.

 

I programmet hör vi också Brahms fjärde och sista symfoni, ett monumentalt verk där den alltjämt flitige studenten Brahms intresse för äldre tiders former kan skönjas. Särskilt i symfonins avslutande sats, som bär referenser till såväl Johann Sebastian Bach som till fransk barockopera.

 

Leder Kungliga Filharmonikerna gör franska Nathalie Stutzmann, unik för sina parallella karriärer som altsolist och dirigent. Hon är en återkommande gäst vid flera av de internationellt mest framstående orkestrarna, inklusive Kungliga Filharmonikerna, och chefdirigent för RTÉ National Symphony Orchestra i Dublin, Irland och för Kristiansands symfoniorkester i Norge.

 

Musiken

Bo Linde, Violinkonsert, ca 25 min
Johannes Brahms, Symfoni nr 4, ca 42 min

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Nathalie Stutzmann, dirigent

Claudia Bonfiglioli, violin

 


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Konserthuset Stockholm och Mats Lundqvist

Bo Linde var en svensk tonsättare från Gävle. Vet du några fler svenska musiker eller konstnärer från Gävle?

 

Vilket kulturarv bär din egen hemort på?

 

Bo Lindes musik bär på en förunderlig drömsk känsla. Vad drömmer du om?

 

 

Dela