Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Brefven från Stockholm – en film om sommaren 1909

20 min

Slussen, Lill-jans skogen, Norra bantorget, Frisens park – så såg Stockholm och människorna i staden ut omkring år 1909.
Gardar Sahlberg har 1964 satt ihop dessa gamla klipp till en berättelse om Stockholm. Britta Holmberg läser upp ett fiktivt brev från en kvinna som besöker staden. I brevet berättar hon om vad vi ser. Vi får bland annat åka med på ett par av stadens spårvagnslinjer och besöka gamla Katarinahissen, Roslagstorg, Slussen, Kornhamnstorg, Stora Bastugatan (numera Sveavägen) och Frisens park. Vi får även ta del av Konstindustriutställningen samt hastigt stifta bekantskap med strejkande arbetare vid Lill-Jans, detta storstrejkens år. Läs mer hos Stockholmskällan. Ljudeffekter: Evald Andersson.

Vad har du för relation till Stockholm? Känner du igen de platser vi ser i filmen?

 

 

Vid den här tiden fanns inga bilar. På gatorna går människor till fots, färdas med häst och vagn eller åker spårvagn. På vilka andra sätt är staden annorlunda jämfört med idag?

 

 

I filmen ser vi kvarter som idag är rivna. Vad tänker du om att riva det gamla och ge plats för det nya i stadsbilden? Hur påverkar det människorna som bor staden?

Dela