Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Carl Philipp Emanuel Bach: Sinfonia e-moll

15 min

“På sin tid var Carl Philipp Emanuel en av de allra främsta och mest kända kompositörerna, långt mer berömd och uppskattad än fadern Johann Sebastian Bach. Han gav i sin musik uttryck för tidens estetiska ideal som fångades just i uttrycket Sturm und Drang – Storm och längtan. Det var en motvikt till upplysningens idé om rationalitet, empirism och förnuft. Här möter vi en explosiv musik med hög energinivå och tvära kast, men också melodisk skönhet och värme.

 

Intresset för tidig musik är stort hos många av medlemmarna i Kungliga Filharmonikerna. Det är grunden till att Orfeus Barock bildades 2015. Musikerna spelar på tidstrogna instrument under konstnärlig rådgivning av konsertmästaren Elin Gabrielsson, violinist och även medlem av barockensemblen Europa Galante. Varje konsert med Orfeus Barock leds av gästande toppmusiker inom den tidiga musiken, här den italienske cembalisten och dirigenten Luca Guglielmi.” (Konserthuset Stockholm)

Sturm und Drang – Storm och längtan – en kulturrörelse i 1700-talets Tyskland som inledde den tyska romantiska epoken inom litteratur, kultur och filosofi. Goethe var en av förgrundsgestalterna. Vad kan du om detta? Eller var vill du lära dig?

 

 

På sin tid var Carl Philipp Emanuel en av de allra främsta och mest kända kompositörerna, långt mer berömd och uppskattad än fadern Johann Sebastian Bach, som de allra flesta känner till. Varför var det så tror du?

 

 

Vad tänker du när du hör Bach? Känner du till någon musik av CPE Bach eller JS Bach? Vad tycker du om det här stycket, och vill du höra mer?

Dela