Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Clara Schumann Pianokonsert

25 min

Clara Schumanns Pianokonsert är bländande virtuos och vacker. Här hör vi den med hyllade pianisten Lauma Skride som solist. Kungliga Filharmonikerna spelar under ledning av Pablo Heras-Casado. Konserthuset skriver:

 

Clara Schumann var en av 1800-talets mest beundrade och inflytelserika pianister; hon spelade i samma liga som Frédéric Chopin, Friedrich Kalkbrenner och Franz Liszt. Det var för övrigt hon som införde bruket att solisten spelar utan noter.

 

Pianokonserten är ett sprakande fyrverkeri. Fantasifull och överraskande musik som bubblar av ungdomlig iver och energi. Man hör också inspirationen från Chopin (som hon tyckte mer om än Liszt). Clara, som då fortfarande hette Wieck, var bara 16 år när hon själv var solist vid uruppförandet 1835 hemma i Leipzig. Dirigerade gjorde Felix Mendelssohn.

 

 

Clara Schumann var en av sin tids mest framstående pianister och spelade lika utmärkt verk av Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven som av Felix Mendelssohn, Frédéric Chopin och Johannes Brahms. Mest berömd var hon dock för tolkningar av makens tonstycken – Robert Schumann. Clara har först på senare tid uppmärksammats stort ur musikhistorien, där hennes make har varit mer framträdande. Vad tänker du om det?

 

 

Den lettiska pianisten Lauma Skride hyllas för sina tolkningar av den klassiska och romantiska repertoaren. Hur upplever du hennes pianospel?

 

 

Den spanske dirigenten Pablo Heras-Casado är förste gästdirigent vid Teatro Real i Madrid men framträder med orkestrar över hela världen. Hur är det att arbeta som dirigent tror du?

 

Dela