Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Från potatis till opera – Berättelsen om Bjärebygdens hyllning till Birgit Nilsson

45 min

Sopranen Birgit Nilsson förlorade aldrig kontakten med sitt ursprung. Under hela sitt liv på världens operascener återvände hon alltid till föräldrahemmet, gården i Västra Karup på Bjärehalvön, idag Birgit Nilsson Museum.

 

Med lokala krafter arrangerades en hyllningskonsert 2018 då Birgit skulle ha fyllt hundra år. Festkonserten var tänkt som en engångsföreteelse. Men stärkta av 100-årsjubileet tog bygden året därpå sats igen.

 

I denna nya dokumentärfilm skildras hur Bjäreborna med gemensamma krafter arrangerar en andra hyllningskonsert. Möt blomsterhandlaren, körledaren, lantbrukaren, idrottsföreningen, koristerna och skyltmakarna, alla med målet att göra hyllningskonserten till en återkommande höjdpunkt på Bjärehalvön.

 

Vi får också en inblick i den årliga masterclass som genomförs sedan många år på museet. Filmen innehåller även ett antal arkivklipp med Birgit Nilsson, som aldrig tidigare visats offentligt.

 

Filmen hade premiär den 28 juni 2020 på Musik i Syd Channel i samband med Birgit Nilsson Museums 10-års jubileum och säsongsöppning. 10-års jubileet spelades in och finns att ses på Musik i Syd Channel!

 

Bakom filmen står Musik i Syd och Birgit Nilsson Museum i samarbete med filmbolagen Based On a True Story och Cosamia Stage & Film Productions.


Text och foto: Musik i Syd

Har du något minne av Birgit Nilsson?

 

Vad mer har vi för världskända sångare?

 

Finns det andra svenskar som är kända över hela världen?

Dela