Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Franz Schmidt Symfoni nr 4

50 min

Australiska Simone Young dirigerar Kungliga Filharmonikerna i Franz Schmidts innerliga och senromantiskt skimrande fjärde symfoni i C-dur från 1933. Konserthuset skriver att “hans flödande och känslosamt senromantiska musik spelas alltför sällan, men här kan vi uppleva ett av hans allra bästa verk, fjärde symfonin med undertiteln ”Requiem till min dotter”. Musik som mot en tragisk botten skimrar i många och starka färger. Avtrycken från Bruckner och Mahler inte går att missta sig på, samtidigt som musiken är personlig och uttrycksfull”.

 

Leder Kungliga Filharmonikerna gör dirigenten Simone Young. Hon är uppvuxen och utbildad i Australien, men världsledande på tysk och österrikisk repertoar. Hon blev 2005 den första kvinnan som dirigerade Wienfilharmonikerna och hon var under många år också chef för både Hamburgoperan och Hamburgfilharmonikerna.

 

Franz Schmidt (1874–1939) var hyperbegåvad. Under femton år var han cellist i Wienfilharmonikerna; orkesterns dirigent Gustav Mahler ville alltid att han skulle ta hand om solopartierna. Som tonsättare var han utbildad för Anton Bruckner. Dessutom var han briljant pianist. Efter åren som professionell cellist utsågs han till professor i pianospel vid Konservatoriet i Wien. Vad tänker du om en sådan begåvning, och att hans musik inte spelas så ofta?

 

 

Många av Schmidts pianostycken är skrivna för att kunna utföras av vänsterhänt pianist. De beställdes av Paul Wittgenstein, bror till filosofen Ludvig Wittgenstein, som förlorat sin högra hand i första världskriget. Hur kan en funktionsnedsättning påverka det man vill göra, som i det här fallet, spela piano med en hand? Vilka är dina erfarenheter?

 

 

Dirigenter som är kvinnor är fortsatt sällsynta i samband med orkesterkonserter, men det blir bättre! Under orkestersäsongen 2016-2017 var endast en av fem dirigenter kvinnor. I den här konserten ser vi Simone Young från Australien som var den första kvinna att få dirigera anrika Wienerfilharmonikerna. Är det viktigt med jämställdhet på dirigentpulten tycker du? Vad tänker du om det?

 

Dela