Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Hardenberger firar 60 år

Konserten sänds live kl 19.30. Pågår ca 1,5 timme

Tro det eller ej, svenske världstrumpetaren Håkan Hardenberger firar 2021 sin 60-årsdag! En av Symfonikernas närmsta vänner som sedan 1986 gjort över 50 konserter med orkestern inklusive turnéer i Tyskland och Asien.

 

 

Denna gång har han med sig en riktigt raritet: trumpetkonserten av Mieczysław Weinberg, Sjostakovitjs kompis och kollega. En fräck och uppnosig konsert med lika delar skärpa och nonchalans där musiken både smeker och leker med lyssnaren. Och ibland omedvetet blottar sin känslighet. Melankoliska melodier, förbiilande passager och tvära kast som gjorda för virtuosen Håkan Hardenberger.

 

 

Han anses av många vara vår tids främste trumpetare och turnerar som solist med orkestrar som Los Angeles Philharmonic, Chicago Symphony, Wiens filharmoniker, London Philharmonic Orchestra och London Symphony Orchestra. Här ett exempel på hans sagolika trumpetklang.

 

 

Håkan Hardenberger har sällskap av den amerikanske dirigenten Ryan Bancroft som efter vinsten i Malko-tävlingen för unga dirigenter 2018 snabbt har etablerat sig på den internationella musikscenen.

 

 

Detta blir hans debut med Göteborgs Symfoniker och här ingår Schumanns fjärde symfoni, en hjärtats musik som vill visa upp sina romantiska känslor för hela världen. Full av energi och lidelse men också det vemod som så småningom förvandlades till nattsvart förtvivlan hos Schumann. Som om han tänkte: ”Dela glädjen med mig medan tid är!”

 

 

Program

Shaw Entr’acte

Weinberg Trumpetkonsert

R Schumann Symfoni nr 4 (1841 version)

 

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Ryan Bancroft dirigent

Håkan Hardenberger trumpet

 

Text och bild: Göteborgs symfoniker

Håkan Hardenberger spelar ju trumpet, har du provat något blåsinstrument någongång?

 

 

Håkan Hardenberger firar med denna konsert 60 år. Minns du något roligt tillfälle när du firande något? Vad gjorde du då?

 

 

Vad tyckte du om konserten? Hur påverkade den dig? Tänkte eller kände du något särskilt?

Dela