Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Konsert till minne av förintelsens offer

Ca 5 minuter

Helsingborgs Konserthus uppmärksammar Förintelsen minnesdag den 27 januari, en internationell minnesdag för Förintelsens offer – samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan befrielsen. De spelar musik av kompositörer med anknytning till förintelsen och visar klipp från den uppmärksammade föreställningen Anne Frank.

 

När Polen invaderades av tyskarna lyckades den då tjugoårige Mieczyslaw Weinberg fly österut, medan hans föräldrar och syskon blev kvar och mördades. Han kom till Sovjet och arbetade där som kompositör i Sovjetunionen, med stöd av Dmitrij Sjostakovitj som tidigt insåg hans exceptionella begåvning. Som polsk jude hade mötte han (trots nationalkompositörens hjälp) mycket motstånd i landet. Weinberg dog 1996, 76 år gammal.

 

Weinberg blev internationellt känd för den bredare massan först efter sin död i samband med uruppförandet av hans opera Passageraren som skrevs i slutet av 1960-talet men som aldrig kunde framföras i Sovjetunionen – ett otroligt gripande verk som tematiserar Auschwitz på ett unikt sätt. Han skrev ytterligare sex operor, filmmusik till 40 filmer, 22 symfonier och kammarmusik, däribland den trio som vi spelar idag.

 

Ernst von Dohnányi föddes i Ungern 1877 och blev en av sin tids främsta pianister (och uppträdde också i Sverige, för första gången 1907). Efter att ha arbetat som pianolärare vid Hochschule für Musik i Berlin blev han professor vid musikakademin i Budapest 1916 och i början av 30-talet blev han musikchef vid den ungerska radion och direktör för musikakademin. Dohnányi kämpade på olika sätt mot den starkt växande nazismen i landet och avgick 1941 från musikakademin då han vägrat acceptera judeförföljelserna och flyttade 1944 till Österrike. Efter kriget lämnade han Europa helt och flyttade till Argentina och sedan till USA.

 

Program

M. Weinberg: Trio för violin, viola och cello
I. Allegro con moto
II. Andante
III. Moderato assai

 

E. von Dohnányi: Serenad i C-dur för violin, viola och cello
I. Marsch
II. Romans
III. Scherzo
IV. Tema med variationer
V. Rondo

 

Medverkande

Daniel Kuzmin – violin
Markus Falkbring – viola
Gustav Ölmedal – cello

 

Medverkande i föreställningen Anne Frank

Märta Lundin – skådespeleri och dramaturgi
Helena Röhr – regi och dramaturgi

 


Text och foto: Helsingborgs Konserthus

Levde du under andra världskriget eller känner du någon som levde då? Har du några minnen, eller återberättade historier, från den tiden?

 

Brukar du uppmärksamma Förintelsens minnesdag den 27 januari, vilket är dagen som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945?

 

Har du läst Ann Franks dagbok? Vad tycker du om boken?

Dela