Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Porträtt av Lars-Erik Larsson

Ca 2 timmar

Christian Lindberg och Kungliga Filharmonikerna spelar en älskad tonsättare. Lars-Erik Larsson (1908–86) är en av våra allra mest omtyckta tonsättare, och det tack vare framför allt två ofta framförda verk: Förklädd Gud och Pastoralsvit. Den här porträttkonserten breddar och fördjupar bilden av Larssons skapande genom att presentera musik som mer sällan står på repertoaren.

 

Den Skåne-födde tonsättaren Lars-Erik Larsson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under 1920-talet, och därefter även privat för en storhet som Alban Berg i Wien. Den mångsidige Larsson var därefter vid sidan av sitt komponerande även verksam som kritiker och som dirigent – inte minst knuten som kapellmästare vid Sveriges Radio från mitten av 1930- till mitten av 1950-talet. Han skrev även filmmusik och en del populärmusik. Åren 1947–59 var han den förste professorn i komposition vid musikhögskolan i Stockholm.

 

Lars-Erik Larssons musik kan kanske beskrivas som nyromantisk, men med personliga harmoniska vändningar och en egensinnig melodik och frasering som är Larssons egen – och lätt igenkännbar. En vintersaga från 1938, som följer på konsertens inledande uvertyr från 1934, är ett vackert exempel på detta.

 

Dirigenten och trombonisten Christian Lindberg leder Kungliga Filharmonikerna och Lindberg är även trombonsolist i Concertino för trombon och stråkar – ett exempel ur den serie om inte mindre än tolv verk som Larsson vid mitten av 1950-talet komponerade för olika soloinstrument och stråkar.

 

Avslutningsvis Symfoni nr 3 från 1945, uruppförd av just Kungliga Filharmonikerna under ledning av Tor Mann den 10 februari 1946. Larsson var starkt självkritisk när det gällde symfonierna, och drog bland annat tillbaka den andra symfonin. Det är i dag svårt att förstå hans ängslan inför den symfoniska traditionen, för även om man kan ana stora förebilder som Sibelius och Nielsen, så möter man framför allt Larssons omisskänliga musikaliska vändningar.

 

Musiken

Lars-Erik Larsson Konsertuvertyr nr 1, ca 9 min
Lars-Erik Larsson En vintersaga “Fyra vinjetter till Shakespeares drama”, ca 10 min
Lars-Erik Larsson Concertino för trombon och stråkar, ca 11 min
Paus, ca 25 min
Lars-Erik Larsson Symfoni nr 3, ca 36 min

 

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Christian Lindberg, dirigent & trombonsolist

 


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Nadja Sjöström

Har du hört musik av den älskade tonsättaren Lars-Erik Larsson tidigare? Vad tycker du om hans musik?

 

Lars-Erik Larsson hade en bred karriär. Han komponerade filmmusik och populärmusik, var kritiker och dirigent samt professor i komposition. Hur har ditt yrkesliv sett ut?

 

Lars-Erik Larssons musik beskrivs som nyromantisk, hur märks det?

Dela