Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Klassiker med Ton Koopman

Ca 1 timme och 30 minuter.

Se en hälsning från Konserthuset i Stockholm genom att trycka här.

 

Ungt pianofenomen i Beethovens Pianokonsert nr 2 och musik av Mozart och Roman.

 

Den unga ryska pianisten Alexandra Dovgan är exceptionell. Hon är född 2007 och har redan framträtt på flera av de mest prestigefyllda arenorna, inklusive Concertgebouw i Amsterdam och Philharmonie i Berlin. Världspianisten Grigory Sokolov höjer henne till skyarna och hon har varit solist med Moskvas symfoniorkester, Mariinskijteaterns orkester och orkestern vid Moskvas konservatorium, där hon själv fortfarande studerar. Här spelar hon Beethovens charmiga och eleganta andra pianokonsert.

 

Dirigerar gör barockspecialisten Ton Koopman som leder Kungliga Filharmonikerna i musik av Johan Helmich Roman, ofta kallad ”den svenska musikens fader”. Vilket det finns goda skäl till. Efter resor i Europa där han tog starka intryck av Händel och italiensk musik återvände han till Sverige och byggde upp vårt allt rikare musikliv. Han är mest känd för Drottningholmsmusiken, men här hör vi en av hans både vackert sirliga och melodiskt livfulla sinfonior.

 

Precis som Romans Sinfonia inleds Mozarts Symfoni nr 36 med ett långsamt avsnitt som övergår i ett allegro. Mozart skrev symfonin hösten 1783 vid ett besök hos vännen och bidragsgivaren greve Thun i Linz, där han även organiserade en konsert. Eftersom han inte tagit med sig någon musik på resan komponerade han på bara två dagar den här symfonin, som av naturliga skäl brukar kallas ”Linz”.

 

Musiken (ungefärliga tider)

Johan Helmich Roman Sinfonia G-dur BeRI 15, 6 min

Wolfgang Amadeus Mozart Symfoni nr 36 “Linz”, 30 min

Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr 2, 29 min

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Ton Koopman, dirigent

Alexandra Dovgan, piano

 

Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Foppe Schut och Oscar Tursunov

Den unga ryska pianisten Alexandra Dovgan är exceptionell. Hon är född 2007 och har redan framträtt på flera av de mest prestigefyllda arenorna. Vad tycker du om hennes pianospel?

 

Hur upplevde du den här konserten med musik av Roman, Mozart och Beethoven? Vilken del tyckte du mest om, och varför?

 

Hur upplevde du att ta del av den här konserten digitalt? 

 

 

Dela