Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Janine Jansen spelar Bach

Ca 1 timme och 10 minuter

Med sin bländande teknik och närmast naturgivna scenutstrålning tillhör den nederländska violinisten Janine Jansen sedan länge toppskiktet av internationella stjärnviolinister. Hon har gjort flera hyllade framträdanden med Kungliga Filharmonikerna, bland annat i Tjajkovskijs, Brittens och Brahms violinkonserter. Hon har också ett varmt förhållande till Bach.

 

Här är hon både solist och leder Kungliga Filharmonikerna i Bachs violinkonsert i E-dur, som enligt henne själv har en av de vackraste långsamma satserna i hela Bachs violinrepertoar.

 

Beethovens septett opus 20 i Ess-dur är tillägnad den österrikiska kejsarinnan Maria Theresia. Musik med det uttalade syftet att underhålla. Och 250-årsjubilerande Ludwig van Beethoven gör det naturligtvis med stil och finess. Redan under hans egen livstid var den här septetten oerhört populär. Bland de sju instrumenten (klarinett, fagott, horn, violin, viola, cello och kontrabas) framträder dessutom violinen särskilt tydligt som ensemblens enda instrument i det högsta registret.

 

Musiken

Johann Sebastian Bach Violinkonsert nr 2 E-dur, ca 17 min
Ludwig van Beethoven Septett Ess-dur, ca 44 min

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Janine Jansen, ledare & violinsolist

 


Text och foto: Konserthuset Stockholm

Vad tycker du om musiken?

 

Har du lyssnar mycket på Beethoven och Bach?

 

Väckte musiken några särskilda minnen, känslor eller tankar hos dig?

Dela