Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Filharmonikerna i det blå

Ca 1 timme och 30 minuter

Kungliga Filharmonikerna tillsammans med Magnus Carlson från Weeping Willows.

 

Konserthuset Stockholms traditionsenliga utomhuskonserten på Gärdet kan inte genomföras på grund av coronapandemin, men det betyder inte att själva evenemanget ställs in.

 

– Vi vill självklart fullfölja vår stolta tradition, och därför kommer vi att bjuda på en fullödig och sprakande konsert i en livesändning från Konserthuset, säger konserthuschef Stefan Forsberg. I år får ”Filharmonikerna i det gröna” helt enkelt bli ”Filharmonikerna i det blå”!

 

Årets gästartist är ingen mindre än sångaren Magnus Carlson. Han slog igenom som frontman för gruppen Weeping Willows, och har på senare år även gett ut framgångsrika soloplattor.

 

Likt Jussi Björling har Magnus Carlson förmågan att sjunga med tårar i sin röst. Möjligen är det lite av en paradox att den här melankolin också kan betyda största musikaliska lycka?! Hans starka inlevelse och säregna uttrycksförmåga får vi nu ta del av när han framträder tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i musik av Evert Taube och Ted Gärdestad – och givetvis också i eget material från Weeping Willows.

 

Konserten innehåller – som vanligt – en rad populära klassiska stycken med orkestern: favoriter av Tjajkovskij, Dvorák, Johann Strauss d y och Debussy. På programmet finns även musik som kanske innebär nya upptäckter för många: som det ljuvliga orkesterstycket Ambarvalia av engelska Ruth Gipps (1921–1999) eller den smäktande valsen ur Suite Boulogne, musik komponerad av Gävletonsättaren Bo Linde år 1966.

 

Konserthuschef Stefan Forsberg tar publiken med genom programmet och Kungliga Filharmonikerna leds av David Björkman, som dirigerat orkestern vid flera tillfällen – senast vid den webbsända Nationaldagskonserten i juni i år.

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

David Björkman, dirigent

Magnus Carlson, sång

Stefan Forsberg, värd

 

Musiken

Erich Wolfgang Korngold, Militärmarsch, ca 4 min
Pjotr Tjajkovskij, Polonaise ur Eugen Onegin, ca 5 min
Evert Taube, Änglamark arr Calle Rasmusson, ca 4 min
Antonín Dvorák, Slavisk dans nr 8 g-moll, ca 3 min
Ruth Gipps, Ambarvalia, ca 6 min
Ted Gärdestad, Sommarlängtan arr Anders Neglin, ca 4 min
Johann Strauss d y, Frühlingsstimmen, ca 8 min
Claude Debussy, Clair de lune arr Henri Mouton, ca 5 min
Magnus Carlson/Anders Hernestam/Ola Nyström/Niko Röhlcke, Let Go arr Pål Svenre, ca 4 min
Bo Linde, Valse mignonne ur Suite Boulogne, ca 4 min
Julius Fucik, Gladiatorernas intåg, ca 3 min

Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Johan Bergmark och Mats Lundqvist

Vad tycker du om Magnus Carlson och bandet Weeping Willows? Har du lyssnat på dem tidigare?

 

Magnus Carlson är en av många artister som deltagit i tv4-programmet “Så mycket bättre”. Har du sett programmet? Vet du fler artister som varit med?

 

Konserthuset Stockholm med Kungliga Filharmonikerna gör varje år en utomhuskonsert på Gärdet i Stockholm. I år, som en konsekvens av coronapandemin, görs konserten i det blå istället för i det gröna. Vad tycker du det betyder att göra en konsert i det blå?

Dela