Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Dvoráks cellokonsert

Ca 2 timmar

Stjärnskottet Sheku Kanneh-Mason spelar Dvoráks älskade cellokonsert i sin debut med Kungliga Filharmonikerna. Nathalie Stutzmann dirigerar ett minst lika älskat verk: Tjajkovskijs femte symfoni.

 

Dvoráks Cellokonsert är passionerad och bedövande vacker. Sedan den framfördes första gången 1896 har konserten behållit sin ställning som ett av den klassiska repertoarens mest älskade verk. Solist är den uppmärksammade cellisten Sheku Kanneh-Mason som är känd långt utanför de klassiska kretsarna för sin poetiska tolkning av Bob Marleys No woman no cry. Till honom gick också det prestigefyllda uppdraget att spela på vigseln mellan Prins Harry och Meghan Markle.

 

Pjotr Tjajkovskij komponerade sin femte symfoni under några sommarmånader 1888, sedan han på våren för sin bror klagat över bristande inspiration: ”Är jag utbränd? Inga idéer, ingen lust?” Men den femte blev en vital, känsloladdad och i många avseenden briljant symfoni. Den uruppfördes under tonsättarens ledning i Marinskijteatern i Sankt Petersburg i november 1888.

 

Leder Kungliga Filharmonikerna gör franska Nathalie Stutzmann, en återkommande och omtyckt gäst hos Kungliga Filharmonikerna. Hon är unik för sina parallella karriärer som altsolist och dirigent och leder regelbundet de internationellt mest framstående orkestrarna. Hon är chefdirigent för RTÉ National Symphony Orchestra i Dublin, Irland och för Kristiansands symfoniorkester i Norge.

 

Musiken

Antonín Dvorák Cellokonsert, ca 42 min
Paus, ca 25 min
Pjotr Tjajkovskij Symfoni nr 5, ca 50 min

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Nathalie Stutzmann, dirigent

Sheku Kanneh-Mason, cello

 


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Jake Turney

Sheku Kanneh-Mason hade det prestigefyllda uppdraget att spela på vigseln mellan Prins Harry och Meghan Markle. Vad vet du om prinsparet och vad tycker du om den?

 

Vad är din inställning till monarkin?

 

Dvoráks Cellokonsert är passionerad och bedövande vacker. Sedan den framfördes första gången 1896 har konserten behållit sin ställning som ett av den klassiska repertoarens mest älskade verk. Vad tyckte du om musiken? Väckte den några minnen eller tankar hos dig?

Dela