Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Tavlor på en utställning

Ca 45 minuter

En annorlunda vandring genom Tavlor på en utställning. Ett nytt och personligt arrangemang av Musorgskijs musik – skapat av trumpetaren och filharmonikern Joakim Agnas.

 

Modest Musorskijs Tavlor på en utställning är ett av de alla mest kända klassiska musikverken. Musiken illustrerar tio målningar av konstnären Viktor Hartmann som plötsligt hade gått bort bara 39 år gammal. För att hedra honom organiserade hans vänner, däribland Musorgskij, en utställning 1874 i Sankt Petersburg där över 400 av hans bilder ställdes ut.

 

Gripen av alla minnen som utställningen väckte komponerade Musorgskij på kort tid samma år sin pianosvit Tavlor på en utställning. Det så kallade promenad-temat som fungerar som en övergång mellan de olika ”tavlorna” har blivit en mycket välbekant musik.

 

Här får vi uppleva verket i ett specialskrivet arrangemang av Kungliga Filharmonikernas solotrumpetare Joakim Agnas, som också är aktiv som jazzmusiker. Under många år var han medlem i Stockholms kammarbrass och han är även verksam som studiomusiker, arrangör och tonsättare. Han har komponerat ett antal mycket uppmärksammade fanfarer.

 

 

Musiken

Modest Musorgskij, Tavlor på en utställning arr Joakim Agnas, ca 29 min

 

Medverkande

Emma Agnas de Frumerie, violin

Daniela Bonfiglioli, violin

Catarina Skoog Aquilonius, viola

Kajsa William-Olsson, cello

Joakim Agnas, trumpet

Max Agnas, piano

Maurits Agnas, bas

Nils Agnas, trummor

 


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Mats Lundqvist

Modest Musorskijs Tavlor på en utställning är ett av de alla mest kända klassiska musikverken. Har du hört musikverket tidigare?

 

Har du sett Victor Hartmanns konstverk? Kan du se konstverken framför dig när du hör musiken? Om inte, ser du eller tänker du på något annat när du hör musiken?

 

 

Dela