Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

LIVE 26/11 kl 19: Alan Gilbert dirigerar

Ca 2 timmar

Bernd Richard Deutsch är en österrikisk tonsättare, född 1977. Hans stil präglas av stor uppfinningsrikedom, virtuoseri, lekfullhet och ironiska blinkningar. Han säger att inspirationen kan komma från konst, litteratur eller vardagslivet. Verket Mad Dog (2011) är bland annat inspirerat av futuristen Giacomo Ballas målning Dynamiken hos en hund i koppel (eller “Damen med hunden”) från 1912, som präglas av hastig och utsuddad rörelse.

 

Franz Schuberts andra symfoni har inte framförts av Kungliga Filharmonikerna på över 30 år. Det är musik som kanske inte kan mäta sig med Beethovens på området (även om Beethovens ande tidvis svävar över den) men det ett imponerande fyrsatsigt verk av en 17/18-årig Schubert; från den långsamma och soliga inledningen till den energiska och rytmiskt livliga finalen.

 

Johannes Brahms komponerade Akademisk festuvertyr sedan han utsetts till hedersdoktor vid universitetet i Breslau (nuvarande Wroclaw i Polen). Musiken bygger på en rad sånger som förknippades med det akademiska livet. Här ligger betoningen på det festligt lättsamma snarare än det akademiska – någon akademisk bakgrund hade heller inte Brahms själv. Akademisk festuvertyr hör till Brahms mest framförda verk.

 

Musiken

Bernd Richard Deutsch Mad Dog, ca 21 min

Paus, ca 25 min
Franz Schubert Symfoni nr 2, ca 28 min
Johannes Brahms Akademisk festuvertyr, ca 10 min

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Alan Gilbert, dirigent


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Alan Gilbert och Mats Lundqvist

Tonsättaren Bernd Richard Deutsch finner sin inspiration i konst, litteratur och vardagslivet. Vart finner du din inspiration?

 

Johannes Brahms komponerade Akademisk festuvertyr bygger på en rad sånger som förknippades med det akademiska livet. Har du någon koppling till det akademiska livet? Har du studerat och isåfall vad?

 

Väckte musiken några känslor eller tankar hos dig?

Dela