Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

LIVE 27/5 kl 19: Martin Fröst är solist och dirigent

Ca 1 timme

Martin Fröst har på senare år arbetat fram och genomfört en rad uppmärksammade och nydanande konsertprojekt tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Vid sidan av karriären som en av världens främsta klarinettister är Fröst även verksam som dirigent och nyutnämnd chefdirigent för Svenska Kammarorkestern. Vid den här livesända konserten framträder han i båda rollerna tillsammans med Kungliga Filharmonikerna.

 

Den argentinske bandoneonisten och tonsättaren Astor Piazzolla var en förnyare av tangon, och förde in genren på konstmusikens domäner. Oblivion (”glömska”) är en av Piazzollas mest kända kompositioner. Den finns i många versioner och arrangemang, har hör vi den melankoliska musiken i arr för soloklarinett och kammarorkester.

 

Det var jazzklarinettisten Benny Goodman som beställde klarinettkonserten av sin landsman Aaron Copland. ”Jag ställer inga krav på vad Aaron Copland ska skriva” sa Benny Goodman, men det fanns också en dialog där Copland lyssnade på Goodmans förslag. Det tvåsatsiga verket är komponerat för klarinett, stråkar och harpa. Den första delen är inåtvänt lyrisk, den andra snabb och med en hel del jazzelement. Goodman uruppförde klarinettkonserten 1950, och spelade även in verket med tonsättaren som dirigent.

 

Martin Fröst och Kungliga Filharmonikerna avslutar konserten med Beethovens första symfoni. Verket uruppfördes den 2 april år 1800 på Burgtheater i Wien. Tonsättaren var 29 år och redan känd för både sin musik och sin integritet. Stämningen är idyllisk, ibland nästan lantlig, men också dramatiskt kraftfull med virvlande stråkar och storslaget blås.

 

Musiken

Astor Piazzolla, Oblivión, version för klarinett och stråkorkester, ca 4 min
Aaron Copland, Klarinettkonsert, ca 18 min
Ludwig van Beethoven, Symfoni nr 1, ca 24 min

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Martin Fröst, dirigent & klarinettsolist

 


Text och foto: Konserthuset Stockholm

Vad tyckte du om konserten? Väckte den några särskilda minnen, tankar eller känslor?

 

Vilket stycke tyckte du bäst om?

 

Kungliga Filharmonikerna spelar här musik av tonsättaren Astor Piazzolla, som var en förnyare av tangon, vad är din relation till tango? Tycker du om att dansa tango?

 

Har du någon annan kompositör som du tycker mycket om?

 

Dela