Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

LIVE 28/3 kl 15: Becewicz, Tailleferre och Mayer


Filharmoniker spelar kvinnliga pionjärer!

 

Emilie Mayer (bilden här bredvid) kallades ofta för en kvinnlig Beethoven. Hennes effektfulla Faustuvertyr för orkester framfördes av Kungliga Filharmonikerna tillsammans med Beethovens sjätte symfoni under vårens orkesterfestival Ladies versus Beethoven. Men här möter vi kammarmusikens Emilie Mayer i den uttrycksfulla och melodiskt rika stråkkvartetten i g-moll.

 

Fransk kammarmusik har ofta en alldeles särskild nyansrikedom, vilket vi här får uppleva i musik av Germaine Tailleferre. Hon tillhörde Les Six, en löst formad grupp med sex tonsättare verksamma i Frankrike som runt 1920-talet ville göra upp med impressionismen och senromantiken. Hennes Partita för piano är lekfull och lätt som en drake i vinden, liksom även den melodiskt fantasifulla stråkkvartetten.

 

Tätare och mer explosiv är pianokvintetten av polska Grażyna Bacewicz, som faktiskt var unikt framgångsrik som kvinnlig tonsättare redan under sin levnad. Hon tog examen i violinspel och komposition vid konservatoriet i Warszawa och kombinerade sitt komponerande med livet som turnerande solist. Den neoklassiska musiken är rytmiskt intrikat och effektfull, och lika ofta vacker med skimrande, magiska klanger.

 

Musiken

Emilie Mayer Stråkkvartett nr 1 g-moll, ca 29 min

Germaine Tailleferre Partita för piano, ca 10 min
Germaine Tailleferre Stråkkvartett, ca 12 min
Grazyna Bacewicz Pianokvintett nr 1, ca 26 min

 

Medverkande

Patrik Swedrup, violin

Johannes Lörstad, violin

Grop Mikael Sjögren, viola

Mikael Sjögren, cello

Stefan Lindgren, piano

 


Text och foto: Konserthuset Stockholm

Filharmoniker spelar här kvinnliga pionjärer. Känner du igen Emilie Mayer, Germaine Tailleferre och Grażyna Bacewicz sedan tidigare?

 

Vilka kvinnliga pionjärer anser du har varit viktiga i historien? 

 

Vilka kvinnliga pionjärer har varit viktiga i ditt liv?

Dela