Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Brahms, Britten & Stravinsky

Ca 2h 10 min (inkl paus 20 min) • Visas t.o.m. den 25 april 2020

“Stina Ekblad gestaltar Igor Stravinskys tragiska Historien om en soldat, om en man som lockas i fördärvet av djävulen och mister allt i sin girighet. Radiokören och Radiosymfonikerna framför också musik av två självkritiska mästare: Benjamin Brittens körsvit A.M.D.G. och Brahms första symfoni.” (SR)

 

Läs mer på Berwaldhallen Play.

 

MEDVERKANDE

Sveriges Radios Symfoniorkester
Radiokören
Alan Gilbert, dirigent
Stina Ekblad, recitatör

Text: David Saulesco

 

PROGRAM

BENJAMIN BRITTEN: A.M.D.G. (20 min)
IGOR STRAVINSKY: Historien om en soldat (40 min)

Paus (20 min)

IGOR STRAVINSKY: Ave Maria (2 min)
IGOR STRAVINSKY: Pater noster (2 min)
JOHANNES BRAHMS: Symfoni nr 1 c-moll (46 min)


 

Stina Ekblad är en av våra mest kända och älskade skådespelare som hyllats för sina rolltolkningar både på filmduken och på teaterscenen. Hon gör även berättarföreställningar, uppträder som recitatör och tolkar lyrik av bland andra Edith Södergran. Har du några minnen av Stinas rolltolkningar?

 

 

Musiken till Historien om en soldat, en rysk folksaga, beskrivs som “raffinerad, komplex och mångfasetterad” med influenser från tango, ragtime och jazz uppblandade med Stravinsky-klanger. Hur upplever du den här musiken?

 

 

Den ryske soldaten Joseph är på väg hem under sin permission. På vägen möter han djävulen, som lockar soldaten att byta sin fiol mot en förtrollad bok som kan ge honom oanade rikedomar. För sent inser soldaten att hans nyvunna välstånd har kostat honom allt han tidigare värdesatte: hans tro, hans självrespekt, hans käresta och hans musik. Vad betyder det här i våra verkliga liv tycker du?

Dela