Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

LIVE lörd 27/4 kl 15: Haydn Londonsymfonin och Mahler Symfoni nr 1 med Blomstedt

1h 50 min inkl paus

Dirigenten Herbert Blomstedt har hunnit fylla 90 år men har en förbluffande mental och fysisk närvaro på podiet. Mahler upptäckte han som chefdirigent i Dresden på 1970-talet. Han berättar: “Där läste jag mycket om de europeiska judarnas historia och tradition, om byspelemännen och sångerna som uttryckte deras trånad och sorg. Mahler första symfoni har ett tema från judisk folksång vilket jag uppfattade som en motsvarighet till Beethovens bild av folkligt liv, inpassat i ett symfoniskt sammanhang. Och jag insåg hur fint instrumenterat det var! Sedan dess älskar jag hans musik.” Liksom Mahler var Haydn bosatt och verksam i Wien, men ”Londonsymfonin”, komponerades i den brittiska huvudstaden.


Program:

 

Haydn Symfoni nr 104 ”Londonsymfonin” (29 min)
Paus (25 min)
Mahler Symfoni nr 1 (54 min)

 

I London var Haydn “the talk of the town” med den inspirerande musik han skrev. Hur uppfattar du Haydns musik?

 

 

Mahler föddes i en judisk familj 1860. Vid 37 års ålder konverterade han till katolicismen för att kunna få den prestigefulla tjänsten som konstnärlig ledare vid Hovoperan i Wien, något som ansågs vara omöjligt för en jude. Vad tänker du om det?

 

 

Mahlers hustru Alma var också tonsättare, och skrev främst sånger för röst och piano. Lyssna gärna på någon av dessa, du hittar dem på Spotify.

Dela