Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

MUSIK & SAMTAL Östersjöfestivalen 26 aug

Samtal 50 min • Sjöjungfrun 2h 40 min inkl. paus

Årets Östersjöfestival den 24-31 augusti tar klivet ut över havet och knyter samman Östersjöländerna på ett nytt och friskt sätt. Sju festivaldagar med klassisk musik kombineras med sju samtal där några av vår regions mest intressanta personligheter möts för att samtala om hållbarhet och musik.


Tredje festivaldagens tema är berättelsen om miljön.

 

Samtal: Sänt från Nationalbiblioteket i Vilnius, Litauen

Sveriges Radios Fredrik Wadström samtalar med två unga litauiska profiler i ett möte mellan musik och journalistik och berättande. Kan vi använda oss av konstnärligt berättande för att åstadkomma en positiv utveckling av klimatfrågan – till exempel Östersjöns miljöproblem? Justė Janulytė är en av Europas starkt lysande kompositörsstjärnor. I hennes musik finns en påtaglig koppling till naturen. Janulytė möter den mångfaldigt prisbelönta multimediajournalisten Berta Tilmantaitė, vars historier från hela världen berättar om relationen mellan människor och naturen, om sociala och kulturella frågor.

 

Konsert: Sjöjungfrun, Berwaldhallen

HC Andersens älskade Sagan om den lilla sjöjungfrun ges här i en fantasifull musikalisk tolkning av Alexander Zemlinsky. Den världsberömda cellisten Truls Mørk gör sitt första av flera gästspel under säsongen i Berwaldhallen, här med Ernest Blochs vackra hebreiska rapsodi, Schelomo. Havstemat fullbordas med Debussys böljande La mer.


 

Läs mer om programmet och alla medverkande här. Du kan även ladda ner dagsprogrammet för den 26 aug som pdf för utskrift.

På vilket sätt kan musik bidra till ökad medvetenhet och kunskap om klimat och miljö?

 

 

Hur är det att ta del av Östersjöfestivalen på det här sättet, livesänt via skärm? Vilka upplevelser fick du när du tittade/lyssnade på samtal och föreställningar?

 

 

Känner du igen någon medverkande eller något av det som framförs?

 

 

Dagens samtal sändes från Nationalbiblioteket i Vilnius, Litauen. Har du varit där? Blev du nyfiken att veta något mera om staden, de medverkande eller något de samtalade om?

Dela