Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

MUSIK & SAMTAL Östersjöfestivalen 28 aug

Samtal 1h • Konsert: M/s Estonia in Memoriam ca 1h 30 min, ingen paus (konserten börjar ca 8 minuter in i filmen, introduktion av SR P2).

Årets Östersjöfestival den 24-31 augusti tar klivet ut över havet och knyter samman Östersjöländerna på ett nytt och friskt sätt. Sju festivaldagar med klassisk musik kombineras med sju samtal där några av vår regions mest intressanta personligheter möts för att samtala om hållbarhet och musik.


Festivalens fjärde dag handlar om havsvattnet, dess historia och komplexitet, och dess enorma kraft.

 

Samtal: Sänt från Arvo Pärt Center i Laulasmaa utanför Tallin, Estland

Här möts marin- och kustforskaren Tarmo Soomere, även VD för Estlands vetenskapsakademi, och kulturjournalisten och programledaren från Estlands Television, Joonas Hellerma. I samtalet utforskar de Östersjöns historia, dess speciella plats bland världshaven och framtida utsikter för Östersjön. Även om Östersjön är ett ungt och litet hav är framtida hot från människans påverkan akut och påtaglig. Vilken är den ekologiska situationen i Östersjön? Vilka hot är de starkaste? Vad ser vi för framtida scenarier och politiska lösningar för en bättre Östersjömiljö?

 

Konsert: M/s Estonia in Memoriam, Berwaldhallen

I september 1994 inträffade en av vår tids största fartygskatastrofer. Färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på väg mellan Tallinn och Stockholm och 852 människor förolyckades. Nästan exakt 25 år senare minns och hedrar Radiokören och dirigent Tõnu Kaljuste offren för den tragiska olyckan i en andaktsfull konsert.


 

Läs mer om programmet och alla medverkande här. Du kan även ladda ner dagsprogrammet för den 28 aug som pdf för utskrift.

På vilket sätt kan musik bidra till ökad medvetenhet och kunskap om klimat och miljö?

 

 

Hur är det att ta del av Östersjöfestivalen på det här sättet, livesänt via skärm? Vilka upplevelser fick du när du tittade/lyssnade på samtal och föreställningar?

 

 

Känner du igen någon medverkande eller något av det som framförs?

 

 

Dagens samtal sänds från Arvo Pärt Center i Estland. Har du varit där? Blev du nyfiken att veta något mera om staden, de medverkande eller något de samtalade om?

Dela