Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

MUSIK & SAMTAL Östersjöfestivalen 29 aug

Samtal ca 50 min • Konsert Pärt enligt Kaljuste ca 2h 30 min

Årets Östersjöfestival den 24-31 augusti tar klivet ut över havet och knyter samman Östersjöländerna på ett nytt och friskt sätt. Sju festivaldagar med klassisk musik kombineras med sju samtal där några av vår regions mest intressanta personligheter möts för att samtala om hållbarhet och musik.


 

Festivalens femte dag bjuder på alla färgers musik och lika färgstarka personer.

 

Samtal: LIVEsänt från Hanaholmen i Helsingfors

Ett samtal mellan president Tarja Halonen och violinisten Pekka Kuusisto, som redan som 19-åring vann den prestigefyllda Sibelius violintävlingen. Tarja Halonen var Finlands president 2000-12 och har också varit bl.a. utrikes- och justitieminister – på samtliga poster som första kvinna. Efter presidentperioden har hon fortsatt arbeta för att främja välfärd och jämlikhet i världen genom bland annat flera viktiga uppdrag för FN. Pekka Kuusisto började spela violin vid 3-års ålder och kom trea i Carl Nielsen-tävlingen som 16-åring. Som 19-åring vann han Sibelius violintävling. Tillsammans med sin bror Jaakko grundade Pekka Tusbysjöns kammarmusik, som idag heter Vår Festival. 2013 fick Kuusisto Nordiska Ministerrådets musikpris och han har uppträtt som solist och konsertmästare för flera kammarorkestrar världen runt.

 

Konsert: Pärt enligt Kaljuste – alla färgers musik, Berwaldhallen

Sedan Tõnu Kaljuste tillträdde som Radiokörens chefsdirigent 1994 har hans landsman Arvo Pärts musik blivit en del av den svenska konsertrepertoaren. Den karaktäristiskt ytligt enkla musiken har ett djup och en komplexitet som inte alla dirigenter förmår ta fram. Genom deras mångåriga och nära samarbete har Kaljuste blivit världens främste Pärt-kännare. Här bjuder han tillsammans med Tallinns kammarorkester på ett omfångsrikt program, från 1976 års Für Alina till Vater unser från 2011.


 

Läs mer om programmet och alla medverkande här. Du kan även ladda ner dagsprogrammet för den 29 aug som pdf för utskrift.

På vilket sätt kan musik bidra till ökad medvetenhet och kunskap om klimat och miljö?

 

 

Hur är det att ta del av Östersjöfestivalen på det här sättet, livesänt via skärm? Vilka upplevelser fick du när du tittade/lyssnade på samtal och föreställningar?

 

 

Känner du igen någon medverkande eller något av det som framförs?

 

 

Dagens samtal sänds från Hanaholmen i Helsingfors. Har du varit där? Blev du nyfiken att veta något mera om staden, de medverkande eller något de samtalade om?

Dela