Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Mahler Symfoni nr 7

1h 25 min

Här spelar Kungliga Filharmonikerna under ledning av sin chefdirigent och konstnärlige rådgivare Sakari Oramo.

“I ett berömt citat ska Gustav Mahler ha sagt till Jean Sibelius att ‘en symfoni måste vara som en hel värld – den ska omfatta allt’. Det gäller i högsta grad sjunde symfonin som är laddad med ett helt universum av musikaliska uttryck förmedlade av den extra stora orkestern. Sjunde symfonin har oförtjänt hamnat i skuggan av hans mer kända symfonier, men som många numera pekar på är det i den sjunde som Mahlers symfoniska geni verkligen tar gestalt.” (Konserthuset)

 

 

Konserthuset skriver att Mahler, när han började komponera, startade med mitten. I den här symfonin är natten den centrala utgångspunkten i tre mittensatser. De omges av en gastkramande inledning och finalens livsbejakande ljus. “Det är musik med koncentration, nerv och oförfalskad charm. Inte minst fjärde satsens innerligt vackra andante amoroso bär på både nostalgisk intensitet och fantasifull overklighetskänsla.” Kan du känna igen detta när du lyssnar på musiken?

 

 

Musiken sägs ha mycket kraft i sig, och orkestern behöver vara extra stor för att kunna spela Mahlers symfonier. Kan du känna det här i kroppen? Hör du hornen? Kontrabasarna? Vad mera?

 

 

Kungliga Filharmonikernas hemvist är Konserthuset, det vackra blåa, på Hötorget i Stockholm. Har du varit där? Vad vet du om Kungliga Filharmonikerna, eller vad blir du nyfiken på?

Dela