Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Ny opera på finska: Jää (Is)

2h 45 min inkl paus • Introduktion och paussamtal på finska. Operan har finsk textning. AKT 1 inleds 05:50. PAUS 01:16:45. AKT 2 inleds 01:48:20.

Du måste känna isen, veta om den bär eller brister? Man måste känna det i fötterna. Akta dig för sunden mellan öar, där strömmar vattnet och isen är tunn. Vänd dig inte om, du kan inte gå tillbaka till det förflutna, isen bakom dig har redan förändrats.

 

En ung präst flyttar med sin familj till en avlägsen ö och genast efter sin första predikan blir han omtyckt och uppskattad. Petter och Mona beslutar sig för att stanna kvar med sina barn. Petter lyckas avlägga sin examen, han vigs till sin tjänst, en bro byggs mellan öarna, livet går framåt och allt är gott och väl. På vintern förenar isen öarna och människorna rör på sig. Men isen är bedräglig och Petter vet inte att vara försiktig.

 

En opera som klingar av naturens kraft.

 

Läs mer om operan och handlingen på svenska här. Musiken har skrivits av Jaakko Kuusisto, och librettot av Juhani Koivisto, baserat på Ulla-Lena Lundbergs roman Is. Lundberg är född på Kökar i Ålands skärgård och har mottagit ett stort antal priser för sina böcker om människorna i skärgården.

Kompositören och dirigenten Jaakko Kuusisto har bott och komponerat i den yttre skärgården nära de platser där Is utspelar sig, och han känner väl till förhållandena i skärgården.”Det viktigaste är enligt mig att musiken förmår skapa en helhetsstämning som beskriver havets och isens skönhet, obeveklighet och den lilla människans förhållande till de omgivande krafterna”, säger han. Kan du höra detta i musiken?

 

 

“Musiken fanns ju inne i isen. Denna berättelse ville bli opera”, säger librettisten Juhani Koivisto. Hur kan is låta? Har du varit i skärgården på vintern? Hur skulle du vilja beskriva det? Eller beskriva din känsla av musiken?

 

 

Författaren Ulla-Lena Lundberg samt en av solisterna, Jenny Carlstedt, är båda uppvuxna på Åland. Här är skärgården en del av det dagliga livet. Har du varit på Åland, eller har du någon annan erfarenhet av att bo på en ö? Vad är du nyfiken på att veta mer om?

Dela