Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Retrotopia med Martin Fröst

ca 1 timme och 45 min

Retrotopia är den avslutande delen i en trilogi föreställningar där klarinettisten och dirigenten Martin Fröst skapar nya uttryck, bortom konsertkonventionerna. Upplev en unik konsertfilm från världspremiären med Kungliga Filharmonikerna i Konserthuset Stockholm.

 

Retrotopia är den senaste delen i Martin Frösts banbrytande konsertserie, som utmanar gränserna för hur klassiska musikkonserter uppfattas. Serien är utvecklad i samarbete med Kungliga Filharmonikerna: den första föreställningen var Dollhouse (2013), som sedan följdes av Genesis (2015).

Dollhouse var en konsert med rörelsen i centrum, medan Genesis handlade om skapelse och ursprung. Retrotopia ställer frågan: ”Vart tar musiken vägen nu?”. Med humor och tänkvärda betraktelser väver Martin Fröst samman musik och berättelser till fascinerande bilder av mänsklighetens förflutenhet och framtid.

Före paus dirigerar han klassiska milstolpar som Mozarts uvertyr till Figaros bröllop och Beethovens fjärde symfoni, för att sedan återvända som solist och dirigent i vackra, intensiva och suggestiva verk komponerade av dagens tonsättare.

I Exodus: Departure för soloklarinett av Victoria Borisova-Ollas lever klarinettstämman i symbios med koreografi och dans av Virpi Pahkinen. Jacob Mühlrads Angelus novus är en sorts rörelse mellan framtid och dåtid, och Nomadia av Martin och hans bror Göran Fröst kan beskrivas som en orientexpress genom tid och stilar. Slutligen Jesper Nordins Emerge, ett visionärt stycke där Gestrument (gesture instrument) reagerar på Frösts rörelser och skapar en unik palett av klanger.

Samarbetet mellan Martin Fröst och Kungliga Filharmonikerna har också resulterat i skivan Roots, utgiven på Sony Classical.

 

Text och bild: Konserthuset Stockholm

Hur upplevde du den här konserten? Fick den dig att tänka på något speciellt?

 

Martin Fröst har inspirerat många unga klarinettister – vad är speciellt med hans spel tycker du?

 

Klarinetten är ett uttrycksfullt instrument och används både i klassisk musik, jazz, folkmusik och modern musik. Hur känner du för klarinettmusik?

Dela