Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Rimskij-Korsakov Scheherazade

50 min

I en inspelning från 2015 får vi uppleva Rimskij-Korsakovs fantastiska orkesterklanger i den suggestiva Scheherazade-sviten. Kungliga Filharmonikerna leds här av den karismatiske unge dirigenten Santtu-Matias Rouvali. Det berömda violinsolot spelas av Kungliga Filharmonikernas förste konsertmästare Andrej Power.

I inledningen till första satsen, ”Havet och Sinbad sjöfararens skepp”, hör vi den dominante sultanens tema, som snart leder över till Scheherazade, som gestaltas av det vackra violinsolot. Också finalsatsen, ”Festen i Bagdad och skeppsbrottet”, startar med kontrasten mellan Sultanen och Scheherazade. Däremellan får vi höra ”Sagan om Prins Kalender” och ”Den unge prinsen och den unga prinsessan”.

Läs mer på Konserthuset Play.

 

 

• Den ryska 1800-talstonsättaren Nikolaj Rimskij-Korsakov fascinerades av det orientaliska. Hans symfoniska svit Scheherazade är baserad på Tusen och en natt, den välkända sagosamlingen från trakterna kring Sidenvägen, ett kulturområde med arabiska, indiska, kinesiska och grekiska inslag. Vad vet du om Tusen och en natt?

• Flera kända ryska tonsättare verkade kring det förra sekelskiftet, t ex Glinka, Prokofjev och Rachmaninov. Blir du sugen på att lyssna på mer musik från den tiden?

• Rimsij-Korsakov föddes i StPetersburg. Vad vet du om staden? Har du varit där?

Dela