Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Historien om en prinsessa

25 min

“Sista konserten i 2017 års upplaga av Malmö Chamber Music inleddes passande, med tanke på festivaltemat Begynnelser och avslut, av ett uruppförande. Det är en modern pendang till Stravinskijs Historien om en soldat som författaren Mi Tyler och tonsättaren Benjamin Staern skapat. Mi Tyler noterar att när Stravinskijs och Ramuz Historien om en soldat ebbar ut står inte allt väl till. Soldaten har tvingats följa med djävulen och hur det går för dem som tvingas till det vet vi ju. Prinsessan å andra sidan är kvar på de dödligas plan; i lera och i armod. Men där en saga slutar börjar en annan. Prinsessan är ännu inte helt bruten och djävulen har mer otyg på gång. Historien om en soldat hade premiär i september 1918. 99 år har gått sedan dess. Det är ett nytt millennium och nu är flickan inte bara ett tyst redskap för berättaren – det är hon som är protagonisten. Om sin musik till sagan säger Staern att den följer historien och att det i den bland annat finns musikaliska lutningar till funk, jazz, koral, argentinsk tango, vals som går i tre och tvåtakt samtidigt och andra överraskande moment”. /Staffan Storm för Musik i Syd

 


Musik av Benjamin Staern, text av Mi Tyler. Medverkande: Pernilla August berättare, Rebecka Hemse berättare, Håkan Hardenberger kornett, Baiba Skride violin, Colin Currie slagverk, Johnny Teyssier klarinett, Sebastian Stevensson fagott, Olle Elfström trombon, Janne Johansson kontrabas.

 

Reflektioner och samtalsämnen

  • Tonsättaren Benjamin Staern säger att det finns inslag av  jazz, koral, argentinsk tango, vals med mera i den nyskrivna musiken. Kunde du uppfatta det?
  • Skådespelaren Pernilla August medverkar i den här konserten. Har du sett några filmer med henne? Också Rebecka Hemse är känd skådespelare. Kan du komma på var du har sett henne?
  • Håkan Hardenberger är en av Sveriges internationellt mest kända solister. Hans instrument är trumpet (här kornett). Vad tänker du om trumpetmusik?
Dela