Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Schubert: Symfoni nr 6

Ca 30 minuter

Det är verkligen sorgligt att ingen av Schuberts nio symfonier framfördes offentligt under hans livstid. En månad efter hans död spelades Symfoni nr 6 i Wiens Musikverein som en hyllning till kompositören – ett sent erkännande av hans geni också som symfonikompositör. Den är fylld med vackra melodier och rossinisk glöd.

 

Sjätte symfonin påbörjades i slutet av 1817, ett avgörande år då Schubert lämnade sitt arbete som småskollärare för att komponera på allvar. I mars 1818 fick han för första gången ett orkesterverk framfört offentligt – en uvertyr – och samtidigt hade han satt slutnoten på sjätte symfonin. Ett verk som drar lyssnarna till sig med en rad fängslande teman. I Sverige kan generationerna som var med på 1960- och 1970-talen nynna på flera av melodierna som användes av Hasse & Tage i revyn och filmen Spader, Madame! – Pigornas Kurt och framförallt Donna Juanita med Monica Zetterlund.

 

Franz Schubert (1797-1828) var en extremt produktiv österrikisk tonsättare. Under sitt korta liv skrev han över 1000 verk, många av dem komponerades för piano, sång respektive mindre ensembler att framföras vid musikaliska salonger i hemmamiljöer, men han skrev också stora verk för operascener och konserthus.

 

Hos få andra kan man så klart urskilja de mörka stråken och det skira ljuset i musiken – stämningslägen som kom direkt från människan Schubert. Han umgicks flitigt i de intellektuella konstnärskretsarna i Wien, men var också välbekant med annan europeisk kultur och använde texter av bland andra Sir Walter Scott och Shakespeare.

 

Program

Schubert Symfoni nr 6

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Santtu-Matias Rouvali, dirigent

 

Text och foto: Göteborgs Symfoniker

Ingen av Schuberts nio symfonier framfördes offentligt under hans livstid. Om något du åstadkommit skulle offentliggöras efter din livstid, vad skulle det vara?

 

I Sverige kan generationerna som var med på 1960- och 1970-talen nynna på flera av melodierna som användes av Hasse & Tage. Känner du igen musiken från någon av Hasse & Tages revyer eller filmer?

 

Hur upplevde du den här konserten? Hur var det att ta del av konserten via skärm?

Dela