Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Serenad för orkester

Ca 40 minuter. Tillgänglig till 31 december 2021

Söndag den 7 februari var det 150 år sedan pianisten, tonsättare och dirigenten Wilhelm Stenhammar föddes. Det firar Göteborgs Symfoniker med musik, hyllningar och hurrarop!

Wilhelm Stenhammar var en av våra allra främsta tonsättare från decennierna runt sekelskiftet 1800-1900, en konstnär med utsökt fingertoppskänsla. Finns det något svenskt verk som skimrar lika vårligt som Wilhelm Stenhammars orkesterserenad?

 

Tonsättaren befann sig fortfarande i Florens när han i mars 1907 fick idén till verket: ”Jag vill dikta så vackert och vekt om södern som bara en nordbo kan”, skrev han i ett brev. Serenaden är ett sällsynt väl genomarbetat orkesterverk fullt av hantverksmässig finess och kunnande men samtidigt känns det både svävande och improviserat lekfullt – ett av den svenska orkesterrepertoarens omistliga mästerverk.

 

Inspelad för GSOplay 19 juni 2014

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker
Herbert Blomstedt, dirigent

Text och foto: Göteborgs Symfoniker

Wilhelm Stenhammar var en av våra allra främsta tonsättare från decennierna runt sekelskiftet 1800-1900. Vad vet du om kompositören? 

 

I år skulle Wilhelm Stenhammars fylla 150 år, det firas med hyllningar och konserter av svenska konserthus. Hur brukar du fira födelsedagar och andra jubileum?

 

 

Dela