Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Sigfridofficiet

1 tim 20 min

Lyssna på en fantastisk konsert med Sveriges äldsta noterade kyrkomusik!

 

På 1200-talet skapades i Växjö sånger till Smålands apostel S:t Sigfrids ära. Sångerna tillhör den absolut äldsta bevarade musik som tillkommit i Sverige. I en konsertversion möts ljuvlig gregoriansk sång ur Sigfridsofficiet, trollbindande vevliraspel och läsningar ur den dramatiska Sigfridslegenden.

 

Sångernas framförande är baserat på forskning om hur kyrkosång kunde låta på medeltiden, men samspelet med vevlira och programmets upplägg är en konstnärlig gestaltning avsett att fungera i ett modernt konsertsammanhang. I sitt original under medeltiden var de latinska sångerna och läsningarna av legendtexten till S:t Sigfrid utspridda över åtta gudstjänster under ett dygn, med start på kvällen innan Sigfridsmässodagen.

 

Välkommen till till en unik konsert med 800 år gammal musik!

 


 

Foto: Torbjörn Ivarsson och Riksarkivet

Musiken du hört under Sigfridofficiet är gammal kyrkomusik. En nyare variant av kyrkomusik är våra psalmer. Har du några favoritpsalmer?

 

Vevliran, även kallad hurdy-gurdy, är ett väldigt typiskt medeltida instrument med ett unikt ljud. Kan du försöka beskriva hur den låter? Går det att beskriva hur ett instrument låter utan att höra det spelas?

Dela