Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Stenhammars Serenad

Ca 1 timme

Tobias Ringborg dirigerar prisbelönad musik av pionjären Elfrida Andrée och Wilhelm Stenhammars mästerverk Serenad. Konserthusets organist Ulf Norberg har en ledande roll i orgelsymfonin.

 

Elfrida Andrée, dirigent, tonsättare och organist (1867 blev hon Europas första kvinnliga domkyrkoorganist) var influerad av Beethovens, Mendelssohns och Schuberts musik och skrev både kammarmusik och flera ypperliga symfonier. Konserthusets organist Ulf Norberg har här en ledande roll i hennes Orgelsymfoni nr 2 för orgel och blåsare, ett verk som bland annat prisbelönades i Bryssel 1894.

 

Stenhammars Serenad är ett av de mest finstämda och utsökta verken som någonsin komponerats av en svensk tonsättare. Han skrev den under en vistelse i Florens 1907. I ett av hans brev kan man läsa: “Jag vill dikta så vackert och vekt om södern som bara en nordbo kan”. Och det lyckades han också med, för Serenaden är ett mästerverk; sinnligt sydeuropeisk musik i nordiskt ljus – lekfullt, lyriskt och vackert.

 

Leder Kungliga Filharmonikerna gör Tobias Ringborg som inte bara är internationellt uppmärksammad dirigent utan även violinist och en aktiv förkämpe för svensk musik. Med kort varsel dirigerade han under våren 2020 en av Kungliga Filharmonikernas första livesända konserter.

 

Konserten spelades in 4 februari 2021.

 

Musiken

Elfrida Andrée, Orgelsymfoni nr 2 Ess-dur
Wilhelm Stenhammar, Serenad F-dur

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna
Tobias Ringborg, dirigent
Ulf Norberg, orgel

 


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Nadja Sjöström

Elfrida Andrée blev 1867 Europas första kvinnliga domkyrkoorganist. Hon nämns ofta som en kvinnlig pionjär. Vilka fler kvinnliga pionjärer kan du nämna?

 

Vilka kvinnliga förebilder har du haft i ditt liv?

 

Stenhammars Serenad är ett av de mest finstämda och utsökta verken som någonsin komponerats av en svensk tonsättare. Håller du med? Vad tycker du om verket?

 

Dela