Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Symfoni nr 3 ”Den skotska”

Ca 45 minuter. Tillgänglig till och med 15 juli 2021
Synen av Mary Stuarts berömda Holyrood Palace i Edinburgh, och särskilt det förfallna kapellet intill, lämnade ett så starkt intryck på den 20-årige turisten Felix Mendelssohn att det så småningom blev en hel symfoni av upplevelsen.

Musiken speglar kontemplationen vid det övervuxna kapellet, naturen med havets svallande vågor som slår mot kustens klippor och det skotska gemytet i scherzots virvlande folkdans. Många år senare spelades symfonin med enorm framgång i London och Mendelssohn bjöds in till drottning Victoria och prins Albert som hörde till beundrarna. Som tack tillägnades de den formidabla symfonin.

 

Program

Mendelssohn Symfoni nr 3 ”Den skotska”

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Johannes Gustavsson, dirigent

 


Text och foto: Göteborgs Symfoniker

Musiken speglar kontemplationen vid det övervuxna kapellet, naturen med havets svallande vågor som slår mot kustens klippor och det skotska gemytet i scherzots virvlande folkdans. Vad upplever du när du hör den här musiken, drömmer du dig bort till havet? Eller någon annanstans?

 

Mary Stuarts berömda Holyrood Palace i Edinburgh och det förfallna kapellet intill, lämnade ett så starkt intryck på kompositören Felix Mendelssohn att det så småningom blev en hel symfoni av upplevelsen. Vad inspirerar dig?

 

 

 

 

Dela