Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Symfoni nr 96 “Miraklet”

Ca 20 minuter. Tillgänglig till och med 18/7

En titel som är tillämplig på kompositör Joseph Haydn själv, mannen som ”uppfann” stråkkvartetten och symfonin. En enorm ljuskrona kraschade på golvet under premiären av Symfoni nr 96 i London, men ingen skadades – verkligen ett mirakel! Precis som detta underverk till symfoni som är så full av liv och uppfinningsrikedom att den charmar lyssnare än i dag.

 

Joseph Haydn (1732- 1809) är den främsta företrädaren för wienklassicismen, tillsammans med Mozart och Beethoven (hans tidiga verk). De tonsättare som var stilbildande för epoken var huvudsakligen bosatta i Wien – därav namnet ”Wienklassicismen”. Styckena komponerades ofta med en framträdande melodistämma istället för som tidigare med flera likvärdiga melodistämmor. Verken indelades dessutom i block som med olika sinnesstämningar vägde mot varandra. Under denna period utvecklades den ”moderna” symfonin och orkestern fick sitt nuvarande utseende.

 

Haydn var son till en fattig vagnmakare och på grund av hans tidigt upptäckta musikaliska anlag fick han vid 6 års ålder undervisning i sång och instrumentspel hos en släkting. Ingen av hans föräldrar kunde läsa noter, men hans far var självlärd folkmusiker. Man räknar med att Haydn komponerade inte mindre än 108 symfonier, 68 stråkkvartetter, 13 pianokonserter, 3-7 violinkonserter, cirka 30 pianotrior, 52 pianosonater, 13 operor, 13 kantater och oratorier och 12 mässor.

 

Bland hans mest spelade verk hör de tolv sista symfonierna, de så kallade Londonsymfonierna, komponerade mellan 1791 och 1795. Dit hör just denna symfoni, inspelad för GSOplay hösten 2019.

 

Medverkande
Göteborgs Symfoniker
Barbara Hannigan, dirigent

 

Inspelat för GSOplay 4 oktober 2019.

 


Text och foto: Göteborgs Symfoniker

Symfoni nr 96 avslutades 1791 av Joseph Haydn som en del av en rad symfonier komponerade under hans första resa till London (nummer 93–104). Vad tycker du om denna symfoni? Har du hört fler av Haydns symfonier?

 

Symfoni nr 96 kallas även för “Miraklet”. Tycker du symfonin är värdig sitt smeknamn, upplever du musiken som ett mirakel?

Dela