Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Tintagiles död

Ca 50 minuter. Tillgänglig till och med 30 juni 2021

Hör bland andra Stina Ekblad och Lena Endre i ett bildsatt audiodrama. Föreställningen presenteras i ett annorlunda och nytt format. Maeterlincks dramatiska och poetiska drama är inspelat i ljudstudio och sedan fotograferat i Dramatens vackra marmorfoajé i full kostym. Målet är att du som åskådare återigen ska få möta Dramaten och dess skådespelare och komma dem riktigt nära både i röst och bild.

 

Drottningen har tagit fullständig kontroll över sina tjänare och folket. Hon visar sig aldrig, men har dödat alla i familjen som hotar hennes makt. De enda som finns kvar är barnbarnet Tintagiles, hans systrar Ygraine och Bellangère samt den åldrade riddaren Aglovale. Nu viskas det om att drottningen är ute efter Tintagiles också. Hur ska systrarna lyckas försvara den lilla pojken mot de onda krafter som Drottningen besitter?

 

Tintagiles död är en grym saga om maktmissbruk och ondska. Det är också en skildring om kärlek, ödets makt och om att kämpa in i det sista för att försvara det som är skört.

 

Tintagiles död (La mort de Tintagiles), i ny översättning av Maria Björkman, är en pjäs av den belgiske författaren, dramatikern och symbolisten Maurice Maeterlinck från 1894. Maeterlinck erhöll Nobelpriset i litteratur 1911, hans pjäser spelades över hela Europa och bland andra var Strindberg en stor beundrare. Just denna text skrev Maeterlinck ursprungligen som ett drama för marionetter.

 

Regissören Wilhelm Carlsson är sedan 2011 är professor i musikdramatisk gestaltning på Stockholms Konstnärliga Högskola. 1976 grundade han den fria gruppen Teater Schahrazad som under 1980-talet var en ledande experiment- och forskningsscen. Mellan 1987 och 1997 var han fast regissör på Dramaten. På senare år har han uppmärksammats för sina operauppsättningar, inte minst Nibelungens ring på Värmlandsoperan 2011. Carlsson var senast aktuell på Dramaten med Budskapet till Maria av Paul Claudel.

 

Stina Ekblad är en av Kulturarenans ambassadörer, se en film med henne där hon berättar om kulturens kraft i vård och omsorg HÄR!

 

Medverkande

Erik Ehn / Aglovale
Stina Ekblad / Tintagiles
Lena Endre / Ygraine
Nina Fex / Bellangère
Sofia Pekkari / Tjänarinna
Maria Salomaa / Tjänarinna
Nadja Weiss / Tjänarinna

 

Översättning: Maria Björkman
Koncept och regi: Wilhelm Carlsson
Foto: Mats Bäcker, Marcus Gårder
Scenografi och kostym: Marcus Olsson
Peruk och mask: Mimmi Lindell, Nathalie Pujol
Musik: Alfons Karabuda
Dramaturg: Emma Meyer Dunér
Bildredigering: Marcus Gårder
Klippning: José Figueroa
Inspelningstekniker ljud: Anders Enlund
Drönare: Isak Gabre
Producent: Benoit Malmberg

 

Text och foto: Dramaten

Hur var den här kulturupplevelsen för dig? Kände du att du kom nära berättelsen och skådespelarna?

 

Stina Ekblad är en av Kulturarenans ambassadörer och pratar varmt om allas rätt till kultur. Vad betyder kulturen för dig i ditt liv?

 

Väckte föreställningen några särskilda känslor, tankar eller minnen hos dig?

Dela