Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Tjajkovskij Symfoni nr 4

45 min

De stora orkestrarna hyllar den amerikanska dirigenten Karina Canellakis briljanta teknik och förmåga att lyfta fram musikens unika uttryckskraft. Tjajkovskijs fjärde symfoni har hon haft med sig sedan barndomen.  ”En symfoni kan inte bestå av tomma ackord, rytmer och modulationer. Den ska uttrycka det som måste sägas men det inte finns ord för”, menade Tjajkovskij. Under tiden han komponerade fjärde symfonin utsattes han också för stora prövningar i livet. Läs mer på Konserthuset Play.

 

Inledningens tema i blåsarna är ”som en utplånande kraft som ställer sig i vägen för lyckan. Men glädjen är inte förlorad. Det finns fortfarande lycka, enkel, naiv lycka. Att glädjas åt andra gör att man kan leva vidare”. Så kommenterade Pjotr Tjajkovskij själv musiken. Vad tänker du om det?

 

 

Dirigenten Karina Canellakis beundras för sina starka tolkningar och sitt konstnärliga djup. Vad tänker du när du ser henne leda orkestern?

 

 

Stycket är hämtat från Nobelkonserten 2018 i Konserthuset Stockholm. Lade du märke till de vackra blomsterarrangemangen? Vad betyder det med musik i så festliga sammanhang som vid utdelningen av Nobelpriset tror du?

Dela