Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Våroffer av Igor Stravinsky

35 min

“Stravinskys balett Våroffer är ett av den musikaliska modernismens portalverk. Efter den omtalade skandalpremiären på Théâtre des Champs-Elysées 29 maj 1913, vände det snabbt och blev en stor succé och har sedan dess blivit ett av förra seklets mest omtalade, framförda och analyserade verk. Baletten är skriven för en stor orkester på runt 100 personer, något som var typiskt för förkrigstidens orkesterverk, men Stravinskij gjorde själv en version för fyrhändigt piano.” (Utdrag, Musik i Syd gm Staffan Storm)


Den här konserten spelades in på Palladium i Malmö i samband med Malmö Chamber Music i september 2017. Våroffer framförs av de unga, holländska bröderna Lucas och Arthur Jussen. Läs mer samt se programmet på Musik i Syd Channel.

 

Reflektioner och samtalsämnen

  • Vad tycker du om den här musiken? Fick du några associationer?
  • Spelar du själv piano eller något annat instrument?
  • Stravinsky “testspelade” den här versionen av Våroffer tillsammans med vännen Claude Debussy ett år innan uruppförandet, och kvällen innan gick de tillsammans på premiären av Maurice Ravels balett “Daphnis et Chloë”. Det var alltså ett rikt musikliv i Paris på den här tiden. Har du varit i Paris?
Dela