Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Mozart: Violinkonsert nr 5

Ca 30 minuter. Tillgänglig till och med 18/7

Mozarts femte violinkonsert, ”Den turkiska”, kröner kompositörens verk för violin och orkester. Här framförd av 19-åriga svenska stjärnskottet Johan Dalene.

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) är sprungen ur rokokon – konststilen som är balanserad, nätt, klar och tydlig. Precis som hans musik. Att stilen någon enstaka gång låter mörka drag skymta fram ger dessa inslag en än starkare effekt. Mozart var till kynnet positiv och levnadsglad och detta i kombination med en exceptionell musikbegåvning gör att hans musik ofta tycks glida fram som på moln.

 

Hans liv som turnerande underbarn tillsammans med den lika framstående systern Nannerl var inte alltid en dans på rosor, den fiolspelande fadern Leopold var sträng och krävande. Vilket kanske var en förutsättning för Mozarts produktivitet och världsliga framgångar. Han var en mästare på pianot och en rackare på fiol – han spelade själv de flesta av sin piano- och violinkonserter med bravur.

 

Kompositionerna sorteras in under benämningen ”wienklassicismen”, tillsammans med Haydn och Beethoven (dennes tidiga verk). De tonsättare som var stilbildande för epoken var huvudsakligen bosatta i Wien – därav namnet ”Wienklassicismen”. Styckena komponerades ofta med en framträdande melodistämma i stället för som tidigare med flera likvärdiga melodistämmor. Verken indelades dessutom i block som med olika sinnesstämningar vägde mot varandra. Under denna period utvecklades den ”moderna” symfonin och orkestern fick sitt nuvarande utseende.

 

Inspelat för GSOplay i Göteborgs Konserthus den 6 februari 2020.

 

Program

Mozart Violinkonsert Nr 5

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Leopold Hager, dirigent

Johan Dalene, violin

 

Text och foto: Göteborgs Symfoniker

Wolfgang Amadeus Mozarts liv som turnerande underbarn var inte alltid en dans på rosor, den fiolspelande fadern Leopold var sträng och krävande. Vilket kanske var en förutsättning för Mozarts produktivitet och världsliga framgångar. Hur uppfostrade dina föräldrar dig? Och hur tror du att den uppfostran präglade ditt liv? Har du själv barn, hur har du uppfostrat dem och hur ser du att den uppfostran har präglat deras liv?

 

Här hör vi Mozarts femte violinkonsert, vad tycker du om musiken? Hur upplevde du konserten?

Dela