Till dig som är personal och vill använda Kulturarenan
Som vårdgivare har man allt att vinna på att bli förknippad med en ambition att förmedla kultur till dem som inte kan ta sig till kulturscenerna.
Vad är Kulturarenan?
Kulturarenan är en port till kultur på skärm för den som inte kan ta sig till scenerna – en samlingsplats för kulturupplevelser via internet, helt enkelt.
På Kulturarenans informationssida finns även artiklar och annan inspiration för dig som vill fördjupa dig lite mer i vad kulturen kan betyda i vårdsituationen, vilka stöd det finns i forskningen, eller vilka aktiviteter och samarbeten man kan hitta på.
Du får även vägledning i hur du kan komma i kontakt med artister och boka in musik, dans, teater eller författarbesök.
Du som vill läsa mer om bakgrunden till Kulturarenan, se artikeln Kultur som e-hälsa.
Vad är det som visas?
Utbudet består av konserter, föreställningar och liknande som spelas in från våra svenska scener. Även någon produktion från utlandet vävs in. Det är innehållsproducenterna själva – konserthusen, teatrarna, kulturhusen – som avgör vad de har möjlighet och finansiering att spela in och visa. Längre fram kommer även litteratur, bildkonst och kulturarv att ta plats på Kulturarenan, liksom tillfälliga live-event. Utbudet förnyas i den takt nya produktioner görs tillgängliga på skärm.
I regel undviker vi att hänvisa till platser som visar reklam, men ibland görs undantag för mångfaldens skull.
Varför är Kulturarenan viktig?
Kulturtillgång är ett mänskligt behov och en rättighet. Genom att låta konst och kultur ta plats också inom e-hälsa visar vi på en helhetssyn på människan. Kulturtillgång har stor betydelse för en meningsfull tillvaro. Genom kulturen får vi fatt på tankar om identitet, människosyn och livsfrågor. Kulturen kan för många också vara ett existentiellt stöd.
”Det är väl en upplevelse man får som känns oändligt skön!”
säger Brita, 98, som svar på frågan vad det betyder, vårt behov av kultur. Genom en e-tjänst som är tillgänglig 24 timmar om dygnet erbjuder vi genom Kulturarenan en slags Kulturgaranti, vilket rimmar bra med Socialstyrelsen uppdrag om personcentrerad vård.
Hur kan Kulturarenan spela en roll på just din arbetsplats?
Genom Kulturarenan hittar du nya samtalsämnen; här finns alltid något att samlas kring, antingen för den gemensamma upplevelsen med efterföljande samtal och reflektioner, eller enbart som meningsfullt tidsfördriv.
Kulturarenan är en resurs både för dig som arbetar i vården, och för den som är i en situation av ensamhet eller lång väntan.
Med Kulturarenan är konsten och musiken alltid närvarande, även mellan de levande kulturmöten som ibland kan ske genom Kultur i vården-program eller skapandeaktiviteter.
Tänk om just din avdelning kan andas en helhetssyn på människan genom att många olika värden finns representerade hos er, och att individuella karaktärsdrag och behov blir synliga. Här har du hjälp av Kulturarenan, till exempel genom att erbjuda den även till närstående.
Måste man vara expert på kultur?
Nej, det räcker med att förstå att de allra flesta av oss mår bra av kultur! Det är inte fråga om ett finkulturens rum; Kulturarenan ska förmedla ett brett utbud. Det bekanta kan vara tilltalande, men vi vill också inspirera till nyfikenhet för det obekanta. En sortering av innehållet hjälper dig att hitta just det du är intresserad av, men förhoppningsvis snubblar du också över något oväntat på vägen.
Hur gör man rent praktiskt?
Var och en kan ta del via sin dator, platta eller smartphone.
Ett fungerande och hyfsat snabbt internet behövs.
Den som vill ta del ensam kan ha på sig lurar eller titta inne på sitt rum.
Introducera gärna Kulturarenan också till
– den som befinner sig i hemmet
– närstående
– annan vårdpersonal
Titta gärna tillsammans och prata om vad ni ser. Det finns säkert många associationer att göra.
Gå tillbaka och titta igen, se ett nytt avsnitt av en serie, eller dela upp filmen på det sätt som passar bäst. Allt är möjligt (med undantag för enstaka produktioner som av rättighetsskäl bara visas en begränsad tid).
Om du vill öka ljudnivån – koppla din mobila enhet till en högtalare via bluetooth eller kabel.
Om det finns en smart-TV i lokalen kan Kulturarenan visas där direkt, annars brukar det gå att koppla datorn till TV:n.
Ta hjälp av personer omkring dig eller någon enhet för tekniskt stöd om du behöver hjälp med utrustningen.
Finns det något som gör att du inte kan använda Kulturarenan?
Uppmärksamma oss gärna på detta, eller prata med din ledning, ifall problemen kan åtgärdas där. Vi har förståelse för att tid, teknik, ekonomi eller vissa funktionsvariationer i vissa fall kan utgöra hinder för användningen, men vi hoppas att alla ska kunna ta del.
Tar det inte mycket tid?
Kulturarenan tar inte tid – den skapar rum för livskvalitet och mening! Den ger dig som personal utrymme och rymd, vare sig i arbetet eller som inre kraftkälla
Möjlighet, intresse och vilja att ta del varierar givetvis beroende på individ, tillstånd och situation, men att kulturen många gånger ger energi och lust, både till den som är sjuk, till närstående och personal, är tydligt.
Vi har alla nytta av det här.
Med hopp om fina stunder,
Betaniastiftelsen