Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Barockkonsert med Scania Consort: Händels hjältinnor

1h 20 min

G. F. Händel komponerade Agrippina, en opera seria i tre akter, för karnevalen i Venedig. Den handlar om Agrippina den yngre, romersk kejsarinna och Claudius gemål. Librettot skrevs av Grimani. Operan anses vara en av Händels bästa tonsättningar, full av politiska anspelningar. I konsertprogrammet lotsas publiken genom intriger, familjegräl och Agrippinas väntan på våldsam död i det antika Rom, dömd till döden av sin egen son Nero. Vidare till Armida, en muslimsk trollkvinna och drottning av Damaskus. Hon överges av sin älskare Rinaldo, befälhavare över korsriddarna och operans hjälte, som fortsätter sin jakt på ära och berömmelse. Emellan dessa av Händels två musikaliska pärlor får vi njuta av kammarmusik i olika former och känslor. Den intima konserten är inspelad i Tolg i Småland, och inleds med en av de mest kända ariorna ur Rinaldo: “Lascia ch’io pianga”, som också har den svenska titeln “Dagen är nära”.

Scania Consort består av några av Nordens främsta tolkare av tidig musik: Maria Keohane, sång, Fredrik From, barockviolin, Hannah Tibell, barockviolin, Judith-Maria Blomsterberg, barockcello, Fredrik Bock, luta, teorb och barockgitarr.

En av Händels mest kända arior är “Lascia ch’io pianga”, svensk titel “Dagen är nära”, hörs i konserten. Känner du igen stycket? Det finns många olika inspelningar av stycket på Spotify eller annan musik-streaming-tjänst. Lyssna gärna på olika tolkningar.

 

 

Scania Consort består av några av Nordens främsta tolkare av tidig musik. Oerhört skickliga musiker som är specialiserade på bl a barockmusik. Vad vet du om barocken som tidsepok? Eller vad skulle du vilja veta?

 

 

Konserten är inspelad i Tolg i Småland. Har du varit där? Vet du var det ligger? Vad vill du veta om Tolg?

 

 

Dela