Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Carl-Henning Wijkmark intervjuas av Karl Ove Knausgård

1h

“Alla borde läsa Carl-Henning Wijkmarks böcker.” Den norska författaren Karl Ove Knausgård utforskar sin litterära hjältes sinne. Den existentiella sidan är nyckeln i Wijkmarks böcker: “Jag vill inte avbilda det yttre livet utan det inre livet och den självkontroll som utlöses av olika situationer.” Ett exempel på detta är hans roman ‘Approaching Night’ där huvudpersonen väntar på döden. “Läsning som fick mig att förstå för första gången vad döende menade. Det slog mig när jag läste den boken. Det var en stor chock.”, säger Knausgård.


Carl-Henning Wijkmark (f. 1934) är författare till internationellt hyllade romaner, uppsatser och skådespel. I sina verk berör han ofta frågor som humanism och konst, intellektuella rollers roll, politiska och sociala frågor.

Karl Ove Knausgård (f.1968) är en norsk författare, internationellt erkänd för sin roman ‘Min kamp’. Intervjun gjordes på Louisiana Museum of Modern Art i Danmark 2016.

 

Samtalsämnen och reflektioner

• Har du läst någon av dessa författare? Vad tycker du om att läsa eller lyssna på?

• Vad tyckte du om intervjun? Var det något av det som sades som fastnade hos dig?

• Intervjun spelades in på Louisiana – museet för samtidskonst utanför Köpenhamn. Det ligger väldigt vackert. Har du varit där?

Dela