Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Dvorák & Farrenc

Ca 1 timme

Konserten inleds med musik av tjeckiske Antonín Dvorák. Han komponerade serenaden i d-moll 1878, och verket uruppfördes samma år i Prag – med tonsättaren som ledare. Det är musik som kan påminna om Mozarts serenader från 100 år tillbaka i tiden, men här finns även inslag av till exempel den snabba tjeckiska dansen ”furiant”, vilket givetvis skvallrar om en annan kulturell bakgrund. Det är utsökt vacker och melodisk musik, ett mästerverk i genren.

 

Franska Louise Farrenc var en mycket skicklig tonsättare och framstående konsertpianist och professor vid konservatoriet i Paris. Först på senare år har hennes musik kommit fram i ljuset och funnit en plats på repertoaren. Bland verken finns pianomusik, kammarmusik, orkesteruvertyrer och symfonier. Med sin Nonett i Ess-dur för stråkar och blåsare nådde hon stjärnstatus i det Paris som annars mest brukade intressera sig för opera. Också detta är musik i Mozarts anda, men samtidigt egensinnigt komponerat. Här råder stor lekfullhet. 

 

Nonetten leds av Andrej Power, sedan 2014 Kungliga Filharmonikernas 1:e konsertmästare. Power har själv framträtt som solist med flertalet orkestrar i Sverige, men även i övriga Europa, USA och Kina. 2018 var han solist i Beethovens Violinkonsert med Kungliga Filharmonikerna, och han är även mycket aktiv som kammarmusiker. 

 

Konserten sändes live den 22 april 2020.

 

Musiken

Antonín Dvorák Serenad d-moll
Louise Farrenc Nonett Ess-dur

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikernas Serenadensemble
Ensemble ur Kungliga Filharmonikerna
Andrej Power ledare

Foto och text: Konserthuset Stockholm

Vad tyckte du om musiken?

 

Väckte musiken några särskilda minnen, tankar eller känslor hos dig?

 

Vilken verk tyckte du bäst om, det av tjeckiske Antonín Dvorák eller franske Louise Farrenc?

Dela